Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/modestiblejz

Marketing

Građanska inicijativa!

Nedavno sam spominjala novu akciju koja se u našem malom mistu sprema - e pa vrijeme za nju je došlo!

budući pogled sa zapada na istok

Točno iznad grada, niti šezdesetak metara zračne linije od stambenih zgrada i privatnih kuća naselja Birina, HEP gradi veliku trafostanicu i visokonaponske dalekovode prema luci, koji su po svemu sudeći samo prvi korak u potiho ispod žita plasiranoj ideji moguće termoelektrane na plin (iako u slučaju našeg grada sve doslovno i preneseno smrdi na ugljen, plin je stoga po meni samo mazanje očiju i priča za malu djecu, ovo je moje skromno osobno mišljenje, na znanje da se ne bi tko našao uvrijeđen).

Iako je prvotna lokacija trafostanice trebala biti u brdovitom i pustom zaleđu Ploča, iz zakučastih se razloga lokacija potiho premjestila nad samo naselje u neposrednu blizinu stanovnika ovog grada.

U međuvremenu je buduća trafostanica dobila samo lokacijsku dozvolu, koju dalekovodi uopće nemaju (ali se unatoč tome već podižu), a građevinsku dozvolu nema ni jedan ni drugi objekt. Nema ni studije utjecaja zahvata na okoliš, ali gradnja se ipak nastavlja.

Blogerski kolega sugrađanin, po struci arhitekt, uvidjevši kamo sve to vodi - zaputio se u Županijski ured za prostorno uređenje i zaštitu okoliša u Pločama. Tamo je na kratki uvid dobio projekt temeljem kojega su oni izdali lokacijsku dozvolu za Trafostanicu 110 kV. Predviđeni objekt trebao bi biti veličine 50 x 50 m i visine cca 6 m. (update: po najnovijim podacima visina je cca 10 metara, hvala srza!)
Po njegovoj rekonstrukciji budući bi objekt na predviđenoj lokaciji trebao izgledati upravo kao na ovim fotografijama...


budući pogled sa istoka na zapad

Miniranjem krajolika (ili uporabom pikamera), ukotvljen na sedlu između dva brežuljka ponad našeg grada trebao bi se u budućnosti dizati HEPov trafostanični monstrum. Oprostite mi na subjektivnosti, ali ovaj užas je šaka u oko i ovakvo ´bunkeriranje` grada osobno me vizualno podsjeća na Teheran!
Nadam se da će što više ljudi uvidjeti nakaradnost i opasnost ovog HEPovog projekta na ovoj lokaciji i odazvati se građanskoj inicijativi da se ovaj objekt izmjesti:

P O Z I V

U četvrtak, 1. srpnja 2010. godine u Domu kulture s početkom u 19 sati
održat će se osnivačka Skupština Udruge
GRAĐANI ZA GRAD PLOČE

Što je cilj Udruge?
Svojim djelovanjem doprinijeti prosperitetu grada Ploča!

Iz toga proizlazi i prva zadaća: promjena nelegalno odabrane lokacije Stražnica za izgradnju 110 kV trafostanice i uklanjanje 110 kV dalekovode sa istog brda.

Što bi nam donijala izgradnja TS i dalekovoda na navedenoj lokaciji?

- povećani broj za oko 400% oboljelih od raka među stanovništvom u blizini dalekovoda i trafostanice (a svi smo u njihovoj blizini!);
- izloženost prevelikom utjecaju EM zračenja dovodi do poremećaja sna, glavobolje, nervoze, prekomjernog umora, aritmije srca, visokog krvnog tlaka;
- dugotrajna prekomjerna izloženost (stanovanje) EM zračenju uzrokuje leukemiju, osobito kod djece (zbog slabijeg imuniteta);
- bitno se smanjuje vrijednost nekretnina u blizini ovih izvora EM zračenja.
Što možemo sami učiniti da se zaštitimo?
- Onemogućiti izgradnju TS i dalekovoda u urbanom dijelu grada, i tražiti izmještanje na prvobitno planiranu lokaciju provođenjem peticije i referenduma;
- Ako bude trebalo, fizički zaustaviti nastavak radova, jer stupovi dalekovoda i trafostanice nisu važniji od naše djece i nas;
- Potpisati peticiju koja će biti temelj za raspisivanje referenduma.

AKO NE ŽELITE ŽIVJETI U DOŽIVOTNOM STRAHU, ODAZOVITE SE OVOM POZIVU!
INICIJATIVNI ODBOR UDRUGE GRAĐANI ZA GRAD PLOČE

Dakle mi NISMO protiv gradnje trafostanice, mi smo za njeno izmještanje na zdravstveno sigurniju i vizualno prihvatljiviju lokaciju! Zašto se HEP i lokalna vlast toliko tomu opiru?
Uz današnju tehnologiju, smještaj trafostanica i dalekovoda ove snage neposredno iznad ili u centru naselja - nije neophodno. Pa bilo njihovo zračenje štetno ili ne (a kontinuirano zračenje uvijek je dugoročno štetno). Svatko tko tvrdi suprotno nije dobronamjeran. Postoje načini da se takvi objekti izmjeste na sigurnu udaljenost. A svatko tko inzistira na neposrednoj lokaciji čini to zbog uštede odnosno koristi ulagača, ali nikako zbog zdravlja stanovnika!
Ono što HEPovci nažalost u suradnji sa inertnim lokalnim vlastima žele je - na silu uništiti vizuru grada, ugroziti zdravlje građana, provesti svoju volju mimo zakona u ime takozvanog prosperiteta - a preciznije bi bilo reći u ime prljavih političkih interesa.
Građani - građanska inicijativa je započela. Odazovimo se!
Dom Kulture (Časnički dom) Ploče, četvrtak 01.07. u 19h

Post je objavljen 29.06.2010. u 01:49 sati.