Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dvdmraclin

Marketing

Dani Svetog Vida

U Mraclinu se tradicionalno svake godine održavaju "Dani Svetog Vida" čime se na neki način slavi i odaje počast tom zaštitniku vatrogasaca, a i Mraclina budući da se kapela posvećena njemu nalazi u našem selu.
U sklopu tih dana i DVD Mraclin je održao jednu malu priredbu i izveo pokaznu vježbu gašenja požara starom stoljetnom špricom. Tako smo u subotu 19.6. u popodnevnim satima izveli tu kratku ali zapaženu vježbu. Na imanju Zlatka Kovačića upalili smo manji krijes te smo nakon uzbune dojurili starim vatrogasnim kolima i špricom koju su vukli konji. Nakon spajanja cijevi naši hrabri vatrogasci primili su se posla, upregli svoje mišiće i počeli pumpati i vući vodu iz prije pripremljenog bazena. Za koji tren voda je počela teći, a vatra je ubrzo bila ugašena. Tako smo i ove godine publici pokazali kako se nekad pumpalo i gasilo požare, prisjetili se nakratko povijesti ovog vrijednog društva a i samog Mraclina. Uz svima nam poznatu izreku "vatru gasi brata spasi" kratko smo ostali na druženju i proslavili ovu ospješnu vježbu, te smo se još neko vrijeme divili ovom starom izumu koji je još uvijek u vrhunskom stanju.
Vježbu smo završili, a na kraju samo preostaje zahvaliti se našem domaćinu na gostoprimstvu i Tomislavu Dvornekoviću koji je svojim konjima vukao ovu špricu i bez čije pomoći ova vježba ne bi bila ovako dobra.
Hvala svima i zapamtite, ak bu pri vas kaj gorelo, mi vam bumo prvi došli. Pozdrav!














Post je objavljen 28.06.2010. u 19:12 sati.