Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

Mjesto gdje ulazimo u Evropu

Dragi moji, evo me opet s vama, još pomalo umorna tijela nakon jednotjednog putovanja, ali i duha spremnog za nove priče i postove! wink

A za početak nakon odmora evo jednog simboličkog posta ... pokazat ću vam mjesto (točnije, jedno od njih) na kojem je grad Zagreb ušao u Evropu, prihvatio evropka pravila i pridružio se tom elitnom društvu kojeg većina nas često i rado zaziva!


Križanje Ljubljanske avenije i Škorpikove. Snimio: Vanja


Križanje Ljubljanske avenije i Škorpikove. Snimio: Vanja

Kao što znate, prije desetak godina u Hrvatskoj su (naslijeđeni još iz doba Jugoslavije) na snazi bili propisi o horizontalnoj cestovnoj signalizaciji koji su određivali da linija uz rub ceste mora biti žute boje. No, pravila Evropske zajednice su drugačija, ta linija mora biti bijele boje ... pa su se tako malo-pomalo linije uz rubove naših prometnica poprimile bijelu boju. A jedno od mjesta na kojem se susreću bijela i žuta boja je raskršće Ljubljanske avenije i Škorpikove ulice, samo po sebi podosta simbolička lokacija, krajnji zapadni rub grada, posljednje gradsko cestovno raskršće prije izlaska iz grada i autoputa prema slovenskoj (i Evropskozajedničkoj) granici.

(da ne bi sad ispalo kako smo se baš mi morali specijalno žrtvovati za EU wink , spomenut ću da je prije EU Austrija imala rubne cestovne linije bijele boje, no središnja crta i sve strelice u prometnim trakovima su bile žute boje i potrajalo je neko vrijeme dok su ih sve prebojali u bijelu!)

A gledajući malo na drugu stranu, u prošlost i na istok ... da li se netko od vas može sjetiti kad je posljednji put u Zagrebu primjetio znak zabrane prometa zaprežnim vozilima? Ja se ne sjećam da sam vidio ikoji u posljednjih 30 godina, čini mi se tek da je tamo negdje početkom 70-tih bio jedan takav u Maksimirskoj kod raskršća sa Svetošimunskom ... no, protekli tjedan vidjeh nekoliko takvih u albanskom Skadru, evo fotke!
(da ne bude nesporazuma, Skadar je zanimljiv i vrlo živahan grad u kojem se na malo prostora susreću jučer, danas i sutra, ova kola su simbol prošlosti, ali ne nedostaje i značajki suvremenog života kakvog imamo i mi u Zagrebu!)


Pokrajnja ulica u Skadru. Snimio: Vanja


Scena sa jednog od prilaza Skadru. Snimila: Bubamara šarena

Post je objavljen 28.06.2010. u 17:13 sati.