Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ekcemologija

Marketing

Dishidroza

Image and video hosting by TinyPic

Ova nezgodna kožna boljka, koja se još naziva i pomfoliks, dihidrozni ekcem ili vezikularni ekcem, posve je karakteristična vrsta ekcema koji pogađa ili šake (keiropomfoliks) ili stopala (pedopomfoliks), a može napasti i šake i stopala.

U prvoj (akutnoj) fazi, koja može napredovati veoma naglo, javljaju se sićušni plikovi duboko u koži dlanova, tabana i prstiju na rukama i nogama, koji često izazivaju jak svrab ili peckanje. Boljka se može manifestirati blago, sa samo neznatnim ljuštenjem kože, ili nešto ozbiljnije, sa većim plihovima i napuklinama kože koje mogu ponekad onemogućiti rad ili samo hodanje ako su plikovi na stopalima.

U kasnijoj fazi zatim dolazi do pojačanog ljuštenja, pucanja ili ljuskanja kože, nakon čega koža zarasta, ili se ponovo mogu pojaviti plikovi. Jedna strana može biti pod plikovima, dok je druga suva i koža puca.

Mnogi koje je zadesio ovaj karakterističan ekcem izjavljuju kako su primijetili da se boljka često okida jakim emocionalnim stresovima i unutarnjim konfliktima. Tu, na žalost, dolazi do jednog začaranog kruga. Iako benigna boljka, dishidroza ima jednu snažnu socijalnu komponentu. Naime, kada napadne ruke i prste, pacijent najčešće skriva ruke od pogleda drugih ljudi, a ponekad i posve izbjegava socijalne kontakte. To ima za posljedicu daljne produbljivanje emocionalne krize koja posljedično produbljuje bolest. Stoga je kod dishidroze važno smiriti vlastiti duh. No, to je najčešće i najteži dio.

Pa ipak, dishidrozi, koja pacijente može ponekad posve obuzeti, ali i financijski iscrpiti (dajući silne novce na najrazličitije u pravilu preskupe i nedjelotvorne kremice, pomade, losione itd.), može se doskočiti veoma uspješno ljekovitim biljem. To pokazuje da su ponekad najjednostavnija rješenja i najefikasnija.

Posebno predlažem ovu recepturu, koja uključuje tri sjajne biljke kraljice za kožne poteškoće - brezu (list), stolisnik i neven.

Image and video hosting by TinyPic

U pola litre prokuhane vode stavite po jednu žlicu od svake biljke (sušene), te ostavite stajati pola sata. Nakon tog vremena procijedite i ulijte u bočicu koju možete ponijeti sa sobom. Više puta dnevno ispirite ruke tim čajem i veoma brzo će se plikovi početi povlačiti.

Dakako, prije nego li počnete na redovnoj bazi koristiti ovaj losion (ali i inače sve pripravke od ljekovitog bilja), utrljajte manju količinu čaja na tanku kožu nadlaktice te ostavite da se posuši na koži. Ukoliko u vremenu od jedan sat ne dođe do neželjene reakcije poput crvenila i slično, možete početi s primjenom tonika.

Također je veoma blagotvorno djelovanje kupke za ruke od istih biljaka, najbolje navečer prije spavanja. Stavite opet po jednu žlicu od svake biljke u dvije do tri litre kipuće vode, ali sada ostavite stajati jedan sat. Nakon toga procijedite u lavor ili posudu u kojoj možete namakati ruke. Pazite da čaj bude prikladne temperature kada umačete ruke! Ruke namakati 20 minuta. Ista kupka može se nakon ruku primijeniti i za noge, ukoliko je i njih zahvatila dishidroza.

ZA ONE KOJI ŽELE ZNATI NEŠTO VIŠE

Inače, prema rezultatima jednog nedavnog istraživanja, koje je kroz tri godine pratilo 120 pacijenata, širi potencijalni uzroci ove intrigantne boljke su sljedeći. Francuski dermatolozi našli su da je 40% pacijenata imalo sklonost pojačanom znojenju na dlanovima i stopalima (u odnosu na 7% kod kontrolne skupine). 48,3 % pacijenata je pušilo (vs. 28% u kontrolnoj skupini), a kod 24% postojala je sumnja da je stres bio taj koji je igrao ulogu u pojavi bolesti. Kod 10% pacijenata uzrokom dishidroze bio je interdigitalni dermatitis (između nožnih prstiju) uzrokovan dermatofitima (gljivicama) ili kandidom budući da se povukao nakon topičke primjene sredstava protiv gljivica. 74,2% pacijenata bilo je pozitivno na razne kontaktne alergene (jedan ili više pozitivnih kožnih testova). Ovi su alergeni (padajućim redom) bili: nikal, gel za tuširanje, krom, mirisi, šamponi, peruanski balzam, lanolin, kobalt, thiuram, lauril sulfat, parafenilendiamin, svježi duhan, formaldehid, parabeni i oktil galat. Relevantnost pozitivnih kožnih testova nađena je samo za gelove za tuširanje i šampone (mirise i konzervanse). U konačnici, autori smatraju da je 67,5% od 120 pacijenata imalo “alergijski kontaktni dermatitis”. Tek su 2 pacijenta (1,7%) imalo dishidrozu i na rukama i stopalima vezano uz osjetljivost na nikal. Odgovornost pušenja duhana nađena je samo kod 2 pacijenta. Alergija na lijekove potvrđena je kod 3 pacijenta (amoksicilin kod 2 i intravenozni imunoglobulini kod 1). Dishidroza vezana uz prehranu demonstrirana je kod 3 pacijenata (2 kod paprika i 1 kod soka od naranče). Idiopatskima (nepoznatog porijekla) je nađeno 15% slučajeva, iako su sve to bili atopički pojedinci (Izvor: M. Guillet et al. „A 3-year causative study of pompholyx in 120 patients.“, Arch. Dermatol. 143 (2007): 1504-1508).



http://archderm.ama-assn.org/cgi/reprint/143/12/1504.pdf

Post je objavljen 28.06.2010. u 15:09 sati.