Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vrgorac

Marketing

Drugi rođendan Vrgoračkih novina!

UVODNIK, 17. broj Vrgoračkih novina (uskoro u prodaji)

DRAGI ČITATELJI SRETAN NAM DRUGI ROĐENDAN


Dragi čitatelji, pred vama je sedamnaesti broj Vrgoračkih novina – prvih novina Vrgoračke krajine. Ovim brojem slavimo naš drugi rođendan. Teško je u kratkim crtama opisati što je sve bilo potrebno da bi sedamnaest brojeva naše i vaše novine ugledalo svjetlo dana, međutim stav uredništva je da bi bilo dobro reći nekoliko riječi o tome kako je novina rasla i napredovala tijekom spomenutog razdoblja.

Još tijekom svibnja 2008. godine okupila se inicijalna grupa suradnika sa ciljem pokretanja prve novine u našem gradu. U početku se dakako nije znalo na što bi to sve trebalo sličiti, ali se u projekt krenulo sa velikim entuzijazmom, i što je važno spomenuti, volonterski. Osnovana je udruga Vrgoračke novine, kojoj je uz izdavanje novina trebao biti cilj i održavanje tribina i drugih društvenih događaja u interesu naše sredine.
Nakon nekoliko tjedana, 28. lipnja 2008. godine svečano je promoviran prvi broj Vrgoračkih novina. Tada smo dobili mnoge čestitke na hrabrosti i volji da uđemo u koštac sa ovim projektom. Pala su i neka „dobronamjerna upozorenja“ koja su nam bila poticaj više u radu. Kad se govorilo o novini stalno se naglašavalo kako je namjera osnivača da ona postaje jezgra buduće vrgorske kulturno – intelektualne scene, koja tada, a ni danas nije, u dobrom položaju. Koliko smo uspjeli u svojoj namjeri, prosudite sami, ali vjerujem da smo mogli postići i više u toj misiji. To neka nam bude zadaća za budućnost.
Prvi broj novina iz današnje perspektive sliči više nekim školskim listovima ili nekim drugim biltenima, ali je usprkos crno – bijeloj boji, debelim listovima i šlampavom slaganju ipak prvi, prvi broj prvih novina Vrgoračke krajine. Vjerojatno sam vam više dosadio inzistiranjem na tom dodatku –prvi, ali i prije su u ovom gradu živjeli mudri i pametni ljudi, ali nikako se nije poklopila ta tisuću i jedna stvar kako bi jedan tiskani medij ugledao svjetlo dana. Na našu sreću, ovaj put jest.

Prvih nekoliko brojeva imali smo mnogo nedostataka. Suradnici nisu na vrijeme donosili materijale, vladao je gluhi telefon sa grafičarom i tiskarama i između suradnika, novine nisu izlazile redovito, ali se tijekom prošle godine puno radilo na tome da Vrgoračke novine budu u tom i svakom drugom pogledu vjerodostojan mediji, a jesmo li u tome uspjeli, najbolje govori naša naklada koja se u svakom broju pomalo povećava, usprkos krizi i skučenosti tržišta. Osim izdavanja novina organizirali smo i tribine raspravljajući o aktualnim pitanjima u našem gradu, bili smo medijski pokrovitelji raznih društvenih događaja i akcija, na što smo vrlo ponosni. Poseban smo prostor dali mladim ljudima, i na tome nismo požalili. Djeca i mladi kao zalog naše budućnosti to i više nego zaslužuju. Hvala svima Vama koji nas pratite od početka i svojim komentarima i kritikama doprinosite da Vrgoračke novine budu bolje iz broja u broj.

Kako je udruga Vrgoračke novine neprofitna organizacija građana, od početka smo znali da će naša novina ovisiti o vrlo tankom proračunu. Usprkos tome, a zahvaljujući velikom entuzijazmu i samoodricanju suradnika, novina još uvijek postoji i ide dalje. Naravno, kako to inače bude u Vrgorcu, u nedostatku argumenata nositelji politike bez sadržaja u našem gradu su nas gurali u ovaj ili onaj oporbeni politički tabor. Ne sramimo se reći da su naše novine bile i biti će oporba svakome tko ne radi interesu našeg naroda, ne bitno kako se on zvao i kojoj stranci pripadao. Svi ljudi širokih pogleda koji nas prate od početka, to će bez problema priznati. Tko ne vjeruje, neka dođe, napiše koji članak i „izmjeri“ razinu naše demokratičnosti. Živjeli!

Post je objavljen 28.06.2010. u 14:43 sati.