Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

Najave događanja od 28. lipnja do 4. srpnja

- Ovaj tjedan slavi se Petrovo u mnogim gradovima lijepe naše. U posebnom prilogu malo niže se nalaze najave.
- Od ovog tjedna sve crkve imaju raspored misa po ljetom rasporedu.
- Prijave za Modrave traju do srijede 30. lipnja. Kako doznajem još ima mjesta tako da ako nemate gdje otić na more prijave te se za ovaj 'Raj na zemlji' i odmorite se u dobro isplaniranom tjednu koji odaberete. Moja preporuka se svima. Nećete požalit.
- U ponedjeljak 28. lipnja u katedrali Sv. Stošije u Zadru u 21 sat počinje orguljaški koncert. Izvođač je Alen Kopunović Legetin, pontifikalni zborovođa i orguljaš u katedrali u Požegi. Legetin je umjetnički ravnatelj Požeških orguljaških večeri i član žirija državnih natjecanja iz orgulja. Predavač je na Srednjoj glazbenoj školi u Požegi. Usavršavao se na Papinskom Institutu za crkvenu glazbu u Rimu, smjer liturgijska glazba u klasi maestra Valentina Miserachsa i orgulje u klasi maestra p. Theo Flury. Na programu su djela J. S. Bacha, M. Th. von Paradiesa, T. Albinonija i F. Liszta.
To je prvi koncert u zadarskoj katedrali kojim započinje ciklus koncerata "Orgulje zadarske katedrale - Cantantibus organis" koji će se ubuduće održavati u zadarskoj katedrali u izvedbama vrsnih orguljaša iz Hrvatske i svijeta. Ulaz je slobodan.
- Vojni biskup Juraj Jezerinac predslavit će u ponedjeljak 28. lipnja u 11 sati misno slavlje povodom Dana vojne kapelanije „Sv. Petra i Pavla apostola" kao i Dana vojarne „Sveti Petar" u Ogulinu. Misu će slaviti u župnoj crkvi Bl. Alojzija Stepinca u Kučinić Selu. Nakon mise vojni biskup će u vojarni na Sv. Petru blagosloviti novi križ kod spomen obilježja svim poginulim pripadnicima hrvatskih postrojbi koje su služile u vojarni.
- Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodit će misu zahvalnicu za učenike Nadbiskupijske klasične gimnazije "Don Frane Bulić" povodom završene školske godine, u ponedjeljak 28. lipnja u 8.30 sati u kapeli Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu.
- U organizaciji Hrvatskog katoličkog liječničkog društva, podružnica Rijeka u Pastoralnom centru Auli pape Ivana Pavla II. bit će predstavljena knjiga o duhovnoj psihijatriji prof. Đulijana Ljubičića. Promocija ce se održati u utorak, 29. lipnja, u 19.30.
- Odbor Hrvatske biskupske konferencije za pastoral Roma te Povjerenstvo za pastoral Roma Varaždinske biskupije u suradnji s Caritasom Varaždinske biskupije organizira od 30. lipnja do 6. srpnja ove godine u prostorima Učeničkog doma Graditeljske škole u Čakovcu projekt "Romska odgojna zajednica", koji će okupiti više od tridesetero Romske djece iz Varaždinske biskupije te Đakovačko–osječke nadbiskupije.
Kroz sve će se dane prema dnevnom redu - rasporedu sati, odvijati tematske radionice: zdravstvena kultura i obiteljski odgoj, romski jezik i kultura, vjeronauk, povijest i tradicija Roma, te slobodne aktivnosti (glazbeno-folklorna skupina, literarna i novinarska skupina, umjetničko oblikovanje-likovna skupina). Mladi će sudionici svoje slobodno vrijeme provoditi i u prostorima sportske dvorane, te u igranju društvenih igara koje će organizirati animatori za rad s mladima.
Predviđen je program i na Gradskom bazenu u Čakovcu, posjet Varaždinu, a djeca će se zajedno s voditeljima projekta i suradnicima priključiti i hodočašću grada Varaždina na Mariju Bistricu.
- Dan Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja slavit će se u četvrtak, 1. srpnja na Visovcu.
Program počinje u 9.30 sati okupljanjem. Slijedi pokorničko bogoslužje i ispovijed, te euharistijsko slavlje koje će predvoditi provincijal fra Željko Tolić. U 12 sati je predviđen susret s provincijalom, a potom ručak i rekreacija.
- (IKA) - Svoju zavjetnu svetkovinu Gospu od Sela vjernici Dola na Hvaru najsvečanije slave u petak 2. srpnja. U staroj crkvi Sv. Marije na predjelu otočke župe Sv. Mihovila u Dolu, zvanom dol sv. Marije, svečana služba Božja je u 18.30 sati. Ispred stare crkvice nekada Svetih Petra i Pavla, kasnije posvećene sv. Mariji, predslavi je mons. Ivan Miklenić, glavni urednik "Glasa koncila", uz župnika don Maria Zelanovića.
Na uočnicu zavjetne Gospine svetkovine u četvrtak 1. srpnja u 20 sati, stara se slika skida s oltara te izlaže vjernicima na cjelonoćno čašćenje s krunicom i pjevanjem Gospinih litanije. Cijelu večer, noć i jutro dolaze hodočasnici iz hvarskih župa a ujutro u 8.30 sati prva je zavjetna misa.
- Blagdan Pohoda Blažene Djevice Marije svečano će biti proslavljen u istoimenoj župi na Dolcu u Zagrebu, u petak, 2 srpnja.
Blagdanske mise su u 8 i 9.30 sati, te svečano koncelebrirala u 11 sati koju predvodi pomoćni zagrebački biskup Valentin Pozaić.
- (IKA) – Vojni biskup Juraj Jezerinac zaredit će đakona Željka Savića za svećenika Vojne biskupije u subotu 3. srpnja u 18 sati u katedrali Sv. Terezije Avilske u Bjelovaru.
Željko Savić rođen je u Bjelovaru, u župi Sv. Terezije Avilske, danas katedralnoj župi nove Bjelovarsko-križevačke biskupije, u kojoj će slaviti svoju mladu misu u nedjelju 4. srpnja.
- (IKA) - U subotu i nedjelju 3. i 4. srpnja priređuje se 321. zavjetno hodočašće vjernika iz župa grada Varaždina Majci Božjoj Bistričkoj. Na put prema nacionalnom svetištu u Mariji Bistrici vjernici će se uputiti zajedno ujutro u subotu 3. srpnja pješice nakon službe riječi i blagoslova koje će u 3 sata predvoditi varaždinski biskup Josip Mrzljak.
U 14 sati hodočasnici će se zajedno u procesiji od Vinskog Vrha uputiti prema svetištu, gdje će od 17 sati imati mogućnost za svetu ispovijed.
Biskup Mrzljak za hodočasnike će predvoditi misu u crkvi na otvorenom s početkom u 19 sati, a zatim od 21 sat i procesiju sa svijećama i Put svjetla na bistričkoj kalvariji.
U nedjelju 4. srpnja će se hodočasnicima pješacima pridružiti brojni vjernici koji će u svetište stići osobnim automobilima, te organizirano autobusima ili vlakom. U 9.30 sati održat će se križni put. Središnje zavjetno misno slavlje grada Varaždina u 11 sati u crkvi na otvorenom predvodit će varaždinski biskup Josip Mrzljak.
U 15 sati bit će zajednički oproštaj od Majke Božje Bistričke u bazilici, nakon čega će se hodočasnici vratiti svojim domovima.
Idući dan, u ponedjeljak 5. srpnja biskup Mrzljak predvodit će u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu s početkom u 19 sati misu zahvalnicu za hodočašće.
Organizirani polazak moguć je u nedjelju ujutro autobusom ili vlakom. Polazak je s varaždinskog Autobusnog kolodvora u 6 sati. Cijena povratne karte je 40 kuna. Autobusi za Varaždin polaze u 16 sati ili po dogovoru s voditeljem autobusa. Vlakovi iz Varaždina za Zlatar Bistricu polaze u 5.35 i 6.47 sati. Cijena povratne karte je 46,80 kuna. Vlakovi iz Zlatar Bistrice polaze za Varaždin u 17, 19.40 i 20.43 sati.
Zavjetnom hodočašću vjernika biskupskoga grada Varaždina pridružuje se sve više župa iz okolice Varaždina te drugih krajeva Varaždinske biskupije.
- (IKA) – Nakon 70 godina u Svinišću, župi Omiškog dekanata slavit će se mlada misa, koju će pod geslom „Koje li nade u pozivu njegovu" u župnoj crkvi svoje rodne župe Uznesenja Marijina u Svinišću u nedjelju 4. srpnja u 10 sati proslaviti don Mario Popović, profesor klasičnih jezika. Za taj veliki događaj župa se pripravlja trodnevnicom od 1. do 3. srpnja. Pobožnosti i propovjedanu misu u 18.30 sati predslavi župnik don Marko Marasović. Mladu misu pjesmom će pratiti katedralni zbor Sv. Duje iz Splita, a misne dijelove na više stoljeća očuvanom starom sviniškom napjevu pjevat će domaći pučki pjevači.
Poslije mladomisničkog slavlja, župnik na otvorenome ispred župne kuće priređuje domjenak za sve pjevače i sudionike mlade mise.
Don Mario Popović svećenički red primit će u nedjelju 27. lipnja u konkatedralnoj crkvi Sv. Petra u Splitu.
Posljednji svećenik iz župe Svinišće bio je don Rade Terzić, rođen u Svinišću 1917. gdje je prije 70 godina u župnoj crkvi proslavio svoju mladu misu.
- (IKA) - Papa Benedikt XVI. u nedjelju 4. srpnja pohodi talijanski grad Sulmonu. Papa će iz Vatikana krenuti helikopterom u 8.30 sati, te nakon 50 minuta sletjeti na sportsko igralište Serafini u tom gradu u pokrajini Abruzzo. Nakon toga će poći na središnji Garibaldijev trg gdje će predvoditi misu i podnevnu molitvu Anđeoskoga pozdravljenja. Uslijedit će objed sa svim biskupima te pokrajine u Svećeničkome domu Biskupijskoga pastoralnog centra, u kojemu će se poslijepodne, u 16.30 sati, Sveti Otac susresti s predstavnicima tamošnjega zatvora. U 17 sati Papa će se u katedrali susresti s mladima. Posljednji događaj toga pohoda bit će klanjanje pred relikvijama sv. Panfilija i sv. Celestina V., koje se čuvaju u kripti u katedrali. Polazak iz Sulmone i povratak helikopterom u Vatikan predviđen je za 17.45 sati.

Post je objavljen 28.06.2010. u 12:18 sati.