Još pod snažnim dojmovima kratkog posjeta južnijm krajevima i tamošnjim mnogim "prednostima življenja" (koje "mediteraneopatima" poput mene uvijek silno nedostaju :))), današnji ću post posvetiti pupoljcima, što u našim kontinentalnim kuhinjama uglavnom još dosta zaostaju. Capparis spinosa, ili jednostavno kapar, tropska je i subtropska biljka, uspijeva u svim vrućim krajevima, a raste i na obalama sredozemnog mora. Kod nas raste u zaklonitim i vrućim položajima i to većinom samonikao po zidinama, hridima i mrkentama, u kamenju, na svim otocima i otočićima srednjeg i južnog Jadrana. Na pustim otocima ga ima mnogo više nego na napučenim; a tome će biti razlog što ga sve domaće blago, a osobito koze i ovce rado jedu i brsteći uništavaju. Cvjetni pupovi (bobice) priređeni u kvasini se vrlo rado upotrebljavaju kao prismok ili začin u svim kuhinjama. Kapar upravo cvjeta na jugu Dalmacije ovih dana, pa nisam odolio berbi njegovih mladih pupova. Sada, već nasoljeni, odležat će tako par dana u staklenci a potom ću ih isprane umočiti u pravu domaću kvasinu... Dobro, možda i u neki vulgaris "kisko", (jer mi vinske zalihe nikad ne dočekaju stanje kvasine :))). Općenito, cijela stvar bi bila jednostavnija nabavkom (ne baš jeftinih pupića) u obližnjem supermarketu ali onda, u podlozi ove glorificirane priče, ne bi "svirala" talijanska kancona a ni vragolasto se lice izmaštane sinjorine (koja priprema tradicionalna jela iz Napulja) ne bi osmjehivalo. :))) Kupovni kapari u frižideru, premda dobro konzervirani, dočekali bi ubrzo svoj krajnji rok dopuštenog trajanja, bez da bi i okusio svoj mali gastronomski Mediteraneo!
Ovaj put sam se pobrinuo kako bi "moja kancona" potrajala, makar duže od 30 sekundnog TV spota! Kapari koje sam pribavio, već stoje u sinopsisu raznih preporučenih recepata. Kažu da se najbolje pašu sa teletinom i sa ribom, u blažim varijantama dobro idu i
sa puretinom, no ima ponešto čak i ako preferirate strogo bezmesnu gastronomiju :)
E pa, tko god i kako voli - nek samo izvoli :)
U slast!
Post je objavljen 28.06.2010. u 10:33 sati.