Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

Petrovo 2010 - Samo dio događanja

Evo nekih najava iz Lijepe naše:
- Ovim putem pozivamo Vas da dana 29.06.2010.g. (utorak) s početkom u 11 sati uveličate našu tradicionalnu manifestaciju „Petrovo 2010“ u Krušljevom Selu kod kapele Sv.Petra i Pavla. Misno slavlje upotpunjuju pjevačka sekcija "Petrovske rože" i pjevačka sekcija za djecu i mlade "Darko i 7 patuljaka".
Svojim prisustvom i dolaskom pomažete udruzi i selu da se pripomogne te da se podružimo i bolje upoznamo. Imamo priređen i prigodni program prezentacija a i naravno, mjesto za okrijepu i zakusku , koju će popratiti tamburaški sastav "DUC -bend".

- Općina Sv.Petar u Šumi poziva Vas na obilježavanje pučke fešte „Petrove“ koja će se održati u subotu 03. srpnja 2010. U sklopu Petrove planiran je i bogat kulturni, sportski i zabavni program koji će se sastojati od:
Sv. Petar u Šumi “PETROVA” 2010.
SUBOTA- 03. 07. 2010.
10. 00 sati - MALONOGOMETNI TURNIR
11.00 sati - TURNIR U ODBOJCI NA PIJESKU
16. 00 sati - BICIKLIJADA
17.00 sati - KONJIČKI TURNIR - Kup Istre
18.30 sati- TRADICIONALNA NOGOMETNA UTAKMICA: SUPETARCI-ZETI
20.00 sati- NASTUP FOLKLORNOG ANSAMBLA ”BITOLA” I FOLKLORNOG DRUŠTVA ”PAZIN”
21.30 sati- PLESNA ZABAVA UZ : HIGHLANDERSI, REKONSTRUKCIJA BAND I SERĐO PAVAT

04.srpnja 2010.
10.00 sati- BOĆARSKI TURNIR

- GABONJIN - 29.06.2010.
Proslava mjesta Gabonjin, na Dobrinjštini, obilježava se na Petrovo i Pavlovo, kad svetkovanje zaštitnika mjesta, sv. Pavla, započinje svečanom svetom misom, a nastavlja se tijekom dana mnogobrojnim sportskim i kulturnim događanjima. Tradicionalna je i ljetna fešta, na mjesnom igralištu, uz muziku, ples i dobru zabavu.

- Uoči svetkovine svetih Petra i Pavla, u ponedjeljak, 28. lipnja, Papa će, po običaju, u Bazilici svetoga Pavla izvan zidina predvoditi Prvu večernju s početkom u 18 sati. Na samu svetkovinu, 29. lipnja, Papa će u Vatikanskoj bazilici, u 9.30 sati, predvoditi euharistijsko slavlje s nekoliko novih nadbiskupa metropolita kojima će tom prigodom podijeliti palij.

- Župa sv. Petra i Pavla Petrovsko, kojoj su apostolski prvaci nebeski zaštitnici, blagdan svojih župnih patrona svečano slavi u utorak 29. lipnja. Na petropavlovsko proštenje prva misa je u 7.30 sati, predslavi je župnik Ivan Tompić. U 11 sati svečana je poldanica. Sa svećenicima Krapinskoga dekanata i franjevcima iz krapinskog samostana predslavi je oa. Daroslav Miklaušić, franjevac na službi u HKM u Beču, koji predvodi i trodnevnicu kojom se župna zajednica od subote 26. do ponedjeljka 28. lipnja pripravlja za proslavu svoga župnog proštenja. U sklopu trodnevnice u nedjelju 27. lipnja, u župi je i krizma, a svečanu misu predvodi pomoćni zagrebački biskup Valentin Pozaić, u kojoj će sakrament potvrde podijeliti 47 krizmanika. U subotu popodne ispovijed je za krizmanike, roditelje i kumove, a u ponedjeljak 28. lipnja u župnoj crkvi večernja je misa s bdjenjem. Na svetkovinu apostolskih prvaka Petrovina slavi i Dan grada.

- Na svetkovinu sv. Petra i Pavla, zaštitnika Grada Osijeka, 29. lipnja, večernje misno slavlje u 18.30 sati u osječkoj župi, koja nosi ime tih svetaca, i susjedištu Đakovačko-osječke nadbiskupije predvodit će đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit Marin Srakić u zajedništvu s biskupima Đakovačko-osječke metropolije i svećenicima grada Osijeka. Tom će prigodom požeški biskup Antun Škvorčević okupljenim svećenicima i vjernicima uputiti prigodnu pastirsku riječ.

- Na svetkovinu apostola sv. Petra i Pavla u utorak 29. lipnja splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić pohodit će župu Jesenice te će u područnoj crkvi Sv. Petra apostola na Sumpetru, koja slavi 100 godina posvete, predvoditi misno slavlje u 19 sati.

- Apostolske prvake Petra i Pavla, svoje župne nebeske zaštitnike, istoimena župa u Velikoj Gorici svečano slavi na svetkovinu u utorak 29. lipnja. Blagdanske mise slave se u 7.30, 9 i 11 sati, a središnje misno slavlje u 18.30 sati predvodit će zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško.

- Petrovo i Pavlovo, svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika, franjevci iz starog samostana u Cerniku svečano slave u utorak 29. lipnja, na blagdan svetih apostolskih prvaka. U baroknoj crkvi Sv. Petra apostola iz 18. st., župe koja se spominje 1623., a kojom upravljaju franjevci otkako su u Cerniku i prije 1600. godine, svečanu koncelebriranu misu u 11 sati predslavi fra Rajko Gelemanović iz samostana na zagrebačkom Sigetu, vicepostulator kauze sluge Božjega fra Vendelina Vošnjaka. Mise na samostansko i župno proštenje još su u 8 i u 19 sati, predslave ih župnik i gvardijan fra Ante Perković s franjevcima iz samostana.

- Svog župnog nebeskog zaštitnika, apostolskog prvaka sv. Petra, vrlo stara župa Petrovina, ustanovljena 1344. u Biškupcu, a 1501. se spominje u Petrovini, slavi na liturgijsku svetkovinu apostolskih prvaka 29. lipnja, kada je u župi i veliko godišnje proštenje. Blagdanske mise slave se u 8 i u 11 sati. Prvo jutarnje bogoslužje predslavi župnik Gojislav Kovačić, a svečanu poldanicu u 11 sati, uz župnika Kovačića, svećenike Jastrebarskoga dekanata te franjevce iz jastrebarskog samostana, u staroj baroknoj župnoj crkvi predvodi i propovijeda preč. Zlatko Tržok. Večernja blagdanska misa je u 19 sati. U župi je staro svetište Majke Božje u Volavju iz 12. st., a zagrebački je Kaptol 1235. u Biškupcu imao svoj posjed. Na mjesnom groblju stara je grobljanska crkva Presvetog Tijela s oltarom iz 1685.

- Sv. Petra apostola, svog nebeskog zaštitnika, svečano slave vjernici Muča Gornjega, više od tisuću sto godina stare župe u kliškom zaleđu. Proslava počinje u 11 sati ophodom u kojem se nosi kip župnog patrona a potom se u župnoj crkvi sagrađenoj 1762. g., nastavlja svečano euharistijsko slavlje. Uz župnika don Pavu Pavića i svećenike Kliškog dekanata, predslavi ga dr. don Josip Periš, predstojnik Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije.

- Svetog Petra apostola, svog nebeskog zaštitnika, vjernička zajednica Duge Rese svečano slavi na Petrovo i Pavlovo u utorak 29. lipnja. Proštenjarske mise su u župnoj crkvi u 8, 9, 11 te u 17 sati. Jutarnje mise predvode bivši dugoreški župnik, sada u mirovini, Matija Jezerinac i župnik Antun Kolić, a središnje bogoslužje u 11 sati predslavi pomoćni zagrebački biskup Ivan Šaško uz svećenike Dugoreško-resničkog dekanata.

- Sv. Petra apostola, svog nebeskog zaštitnika, istoimena konkatedralna župa na splitskim Lokvama, slavi na svetkovinu svetih Petra i Pavla u utorak 29. lipnja. Proslavi prethodi trodnevna duhovna priprava od subote 26. do ponedjeljka 28. lipnja, uočnice svetkovine. Krunica s pjevanim pobožnostima na čast sv. Petru je u 18, propovijedana misa u 19 sati. Mise trodnevnice predslavi fra Šimun Bilokapić, profesor na Katoličkome bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu. Na samu svetkovinu mise su u 8, 9 i 10, te popodne u 17 i navečer u 19 sati. Popodnevna misa je za bolesnike, a središnje svečano bogoslužje večernja je koncelebracija s procesijom kroz gradske ulice u 19 sati. Predslavi je kotorski biskup Ilija Janji Janjić sa župnikon don Radojkom Vidovićem te svećenicima Konkatedralnog dekanata i grada Splita.

- U crkvi Sv. Petra i Pavla u Kleku 29. lipnja misu u 19 sati predvodit će don Ante Prnjak.


Post je objavljen 27.06.2010. u 01:20 sati.