Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

SPASITELJI BEZ OPREME , VATROGASCI I BEZ PLAĆA

BANJA LUKA

Poplave u kojima je Srpska proteklih dana doslovno grcala, iznenadile su čak i one koji su po opisu posla zaduženi za spašavanje i pomoć stanovništvu, a pokazalo se sijaset rupa u organizaciji i nedostatku adekvatne opreme. Naime, dugogodišnje muke i nevolje sa manjkom novca općinskih ureda Civilne zaštite dovele su do toga da su neki od njih katastrofalnu situaciju na terenu dočekali goloruki.

Iako sa istim problemima, lavovski dio posla uz njih odradili su i vatrogasci, mada i jedni i drugi kažu da su sa svojim mogućnostima učinili nadljudske napore. Najveći uspjeh je, kažu, to što nije bilo ljudskih žrtava.

U uredu CZ u Doboju imali su svega dvadesetak ribarskih čizama, pet gumenih čamaca, od kojih samo jedan sa brodskim motorom i oko 200 pokrivača. U Čelincu, jednoj od najugroženijih općina, nisu imali ni pokrivače ni čamce, a raspolagali su sa svega tri para čizama. „Treba nam 50 čizama, dva čamca, pumpe za crpljenje vode i akumulatorske lampe”, rekao je Rajko Orašanin, šef Civilne zaštite u Čelincu. Civilna zaštita u Kotor Varoši uopće nema vlastitu opremu. Treba im kažu čamac, 20 pari čizama, pumpe za vodu, agregat, cisterna, konopci, desetak zaštitnih odijela... Stanovnicima Gradiške, u kojoj je pod vodom 2.000 kuća, općinski ured osigurao je isto toliko mesnih narezaka i 160 pašteta. Načelnik štaba u Gradiški Dušan Malešević rekao je da je proračun ovog ureda na nuli, a da je pomoć koja stiže ograničena.
pročitaj više


Post je objavljen 26.06.2010. u 16:40 sati.