Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sebastianvettelspace

Marketing

Potvrđena nova pravila za 2011.

Na današnjem zasjedanju FIA-inog svjetskog motor sport vijeća, potvrđeno je nekoliko novih pravila za predstojeću sezonu koja se tiču sportskog i tehničkog pravilnika, a također je potvrđen i novi dobavljač guma.
Od 2011., korištenje F-duct usisnika bit će zabranjeno. Umjesto ovog kontroverznog mehanizma za postizanje veće krajnje brzine i lakše pretjecanje, FIA je odlučila uvesti pomična stražnja krila. Vozači će tako od iduće godine moći sami kontrolirati nagib stražnjeg krila, ali uz određena ograničenja.
Tijekom prva dva kruga utrke, pomicanje stražnjeg krila bit će onemogućeno, dok će tijekom ostatka utrke vozač moći mijenjati postavke samo ako je njegov zaostatak za bolidom ispred manji od jedne sekunde. Izračunavanje zaostatka obavljat će elektronika, koja će potom vozaču omogućiti, odnosno onemogućiti mijenjanje nagiba. Nagib stražnjeg krila vratit će se u prvobitni položaj čim vozač upotrijebi kočnicu.
Drugu novost predstavlja ponovno uvođenje pravila od 107%, koje se od 1996. do kraja 2002. koristilo na kvalifikacijama. Prema ovom pravilu, vozači koji su prespori na kvalifikacijama ne ostvaruju pravo nastupa na utrci.
Dakle, od iduće godine, svi vozači čije vrijeme premašuje 107% najboljeg vremena u posljednjoj kvalifikacijskoj rundi, neće imati mogućnost nastupa na utrci.
Na primjer, ukoliko je vozač na pole poziciji postavio vrijeme od 1 minute i 30 sekundi, svaki vozač sa zaostatkom većim od 6.3 sekunde, neće ostvariti pravo nastupa na utrci.
U iznimnim slučajevima, vozaču koji se nije uspio kvalificirati bit će omogućen nastup na utrci ukoliko je na slobodnim treninzima uspio postaviti odgovarajuće vrijeme. U slučaju da nastup na utrci bude odobren dvojici ili više vozača, njihove će startne pozicije odrediti suci.
Treća velika novost je potvrda nasljednika Bridgestonea. Od 2011. do kraja 2013. godine, ulogu ekskluzivnog dobavljača guma preuzet će talijanski Pirelli.

Source: f1-hr.com

Post je objavljen 24.06.2010. u 15:26 sati.