Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/labradori

Marketing

Labradori su prijateljske, inteligentne životinje mekane dlake, teške između 30-35 kilograma, a visoke od 55-60 centimetara. U prosjeku žive 10-12 godina. Klasificirani su obično po bojama: crni, žućkasti i smeđi, popularno prozvani - čokoladni. Ako ne po boji, mogu se kategorizirati i kao labradori koji imaju natjecateljsku crtu (engleski) i kućni (američki).

Osjećaju se ugodno u društvu drugih pasa, i naravno ljudi. Obično se čvrsto vežu uz svoje vlasnike, i zahtijevaju puno pažnje i brige. Kako bi pokazali svoju zahvalnost, često donose kući stvari na koje naiđu u šetnji ili igri na livadi. Jako su energični i aktivni, i baš zbog toga im trebaš osigurati dovoljno vremena koje provode vani, da se mogu istrčati i poigrati s tobom. Ako ne, mogu postati destruktivni.

Kako dlaka labradora ne treba previše pažnje, ne trebaš ih često kupati. No ako imaš bazen ili nešto gdje mogu zaplivati, svakako mu dopusti da zadovolji svoju želju za brčkanjem u vodi. Ali nikako svog ljubimca ne ostavljaj bez nadzora. Pobrini se da mu redovito odrežeš nokte.

Skloni su prekomjernoj težini, stoga bi njihova hrana trebala biti niskokalorična. Hrani ga visokovrijednom hranom koja se satoji od proteina, vitamina, minerala, ugljikohidrata i masnih kiselina. Štenci bi hranu trebali dobivati triput dnevno, ali nema ništa loše u tome da zdjelicu s hranom ostaviš dostupnu cijelo vrijeme. No hraneći malog labradora triput dnevno, a nakon svakog obroka odneseš zdjelicu, zapravo daje osjećaj sigurnosti jer znaš da je tvoj labrador pojeo koliko je trebao. Svježa i čista voda treba biti dostupna cijelo vrijeme, i za štence i odrasle labradore.

Svog psa možeš hraniti i hranom koju pripremiš kući, i onom koju kupiš u pet shopu (suha i takozvana mokra/vlažna hrana). Odraslim labradorima je dovoljno dati hranu dvaput dnevno. Hranu koju spremiš kući, možeš mu servirati par puta tjedno, kao i konzerviranu hranu bogatu proteinima. Domaća hrana, odnosno ona koju pripremiš kući, može se sastojati od kuhane govedine, piletine, puretine, svježeg povrća i voća, jaja, smeđe riže.

Osiguraj svom labradoru dobro mjesto za spavanje i odmaranje - veliku kućicu s mekanom tkaninom na dnu (možeš koristiti deke). Potrebno im je i dosta igračaka, ako za ništa, onda da ih odvratiš od igre i grickanja tvojih cipela i tenisica.

Svakako posjećuj veterinara; bilo zbog pregleda, injekcija, i naravno, sprječavanja pojave bolesti. Labradori obično oboljevaju od displazije koja zahvaća kukove i zglobove. Skloni su i problemima s očima.


Post je objavljen 22.06.2010. u 17:15 sati.