Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hdzbihposavina

Marketing

Sporazum o strateškom partnerstvu HDZ BiH i DC BiH



Predsjednik HDZ BiH dr. Dragan Čović i predsjednik Demokratskog centra (DC) BiH Antonio Toni Matešković potpisali u ponedjeljak, 21. lipnja 2010. godine, u Središnjici HDZ BiH u Mostaru sporazum o strateškom partnerstvu dvaju stranaka
Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH dr. Dragan Čović i predsjednik Demokratskog centra (DC) BiH Antonio Toni Matešković potpisali su u ponedjeljak, 21. lipnja 2010. godine, u Središnjici HDZ BiH u Mostaru sporazum o strateškom partnerstvu dvaju stranaka.
Antonio Toni Matešković predsjednik je DC-a BiH, sestrinske stranke iz RH kojom predsjeda Vesna Škare Ožbolt.
Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine (HDZBiH) koju zastupa predsjednik dr. Dragan Čović i Demokratski centar Bosne i Hercegovine (DC BiH) koju zastupa predsjednik Antonio Matešković, sa ciljem postizanja političkog suglasja u zaštiti interesa hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, a posebno u procesu Ustavnih promjena u kojim će hrvatski narod osigurati svoju punu jednakopravnost i suverenost s druga dva naroda i svim građanima na čitavom prostoru BiH, sklapaju:

SPORAZUM O STRATEŠKOM PARTNERSTVU

I.
Političke stranke, potpisnice ovog Sporazuma, polazeći od odrednica sadržanih u svojim političkim programima, utvrđuju kako temeljem tih vrijednosti i načela, imaju obostrani interes zaključiti Sporazum o strateškom partnerstvu na svim razinama, i osigurati punu koordinaciju u procesu Ustavnih promjena, međusobnu predizbornu i poslijeizbornu suradnju.
II.
Ovaj Sporazum temelji se na načelima jednakopravnosti, partnerstva i preuzimanju odgovornosti za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini, a u skladu s voljom birača te odgovornostima, obvezama i pravima koja proizlaze iz rezultata izbora.
III.
Polazeći od vrlo sličnih programskih opredjeljenja, stranke potpisnice Sporazuma suglasne su da će potpuno koordinirano sudjelovati u procesu Ustavnih promjena, te da će usuglašavati svoje stavove po svim važnim pitanjima za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini.
IV.
U procesu Ustavnih promjena strane će u svom političkom djelovanju na načelima pune usuglašenosti i koordinacije nastojati da se kroz Ustavne promjene dođe do pravednijeg i funkcionalnijeg uređenja Bosne i Hercegovine na načelima Kreševske deklaracije, prema kome ni jedan od konstitutivnih naroda neće biti privilegiran ni diskriminiran.
V.
Strane u Sporazumu trudit će se da odluke koje se donose u zakonodavnoj vlasti, budu u skladu s ovim Sporazumom, te da rad izvršne vlasti na svim razinama ostvaruje zajedničke programske ciljeve potpisnica Sporazuma.
VI.
U periodu do općih Izbora 2010. godine i u predizbornoj kampanji za iste, strane se obvezuju na punu suradnju, međusobnu suzdržanost u javnom djelovanju i nastupima, kao i da neće predstavljati konkurentnost jednih prema drugima, te da će pružati punu potporu u međusobnom radu i djelovanju.
VII.
Nakon Općih izbora 2010. godine, a temeljem rezultata istih, strane se obvezuju na punu međusobnu suradnju, zajedničko djelovanje u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti na svim razinama u Bosni i Hercegovini, a sve u cilju osiguravanja opstojnosti i funkcioniranja Sporazuma, te ostvarivanja pune jednakopravnosti hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini i unapređenja demokracije te gospodarskog, socijalnog i kulturnog napretka države Bosne i Hercegovine.
U Mostaru: 21. lipnja 2010. godine
URED ZA INFORMIRANJE HDZ BiH


Post je objavljen 21.06.2010. u 12:12 sati.