Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gamba

Marketing

Rio de Janeiro - Brazil kakav zaista jest (1)

Iako sam se prije dosta vremena vratio i već se dobro provodim po Transilvaniji :) ostao sam dužan slike iz Brazila. Dakle nakon ugodnog tjedna provedenog u Ubatubi završili smo u Riu. Opet. Iako sam rekao da si to više neću dozvoliti jer mi Rio i nije baš nešto sjeo. I tako svake godine završim u Riu jerbo svaki put nekog povedemo s nama pa je red da se gostima pokaže najljepši grad na svitu odmah nakon Splita. A kako su ove godine došli roditelji e pa onda eto, tjedan dana Ria. Prvo smo prošli svu obalu na putu od Ubatube i pet sati uživali u BR101, nešto kao naša magistala. A onda smo ušli u Rio. Prva adresa koju sam vidio bila je Avenida Brazil 54000!!!! Budući da dotična avenija završava u samom centru a običaj je da se broj kuće odabire prema udaljenosti od početka ulice...slijedilo je još samo dva sata vožnje po Riu. Usput sam prvi put vidio i Villu Kennedy, Eduardov rodni kraj. Nakon dolaska na glavni autobusni kolodvor malo sporazumijevanja i u tili čas eto nas u autobusu za Copacabanu i Ipanemu. Iznajmili smo stan u ulici belgijske kraljice koja spaja ove dvije plaže. U roku odmah smo bili kod stana. Osim što su ovdje vremenski odnosi malo drugačiji nego kod nas pa je to odmah bilo nakon 45 minuta. Slijedeći dan je počeo kišoviti tjedan u Riu. Domoroci naravno ne vole kišu i kažu kako Rio nije isti kad je kiša i kad je sunce, nama balkancima, meni i roditeljima, nije bilo loše. Ovo je prvi puta u Riu da se niti jednom nisam namazao kremom za sunčanje i isto tako prvi puta da nisam izgorio. Dakle sunca tjedan dana nismo vidli. Prvo smo naravno kupili izvrsne kišobrane na kiosku za 10 reala, koji su se isti čas raspali i krenuli u razgledanje. Kako bi dosta brzo bili mokri razgledanje je bilo ispresjecano dugim kavamam u skupim birtijama Ipaneme. Skupima za Brazilske pojmove. Budući da smo osvjedočeni ovisnici o kofeinu ni to nije bilo tako loše.
Rio po kisi
Kava
Prvi pravi dan u Riu smo otišli do centra. Centar je mjesto gdje obično turisti ne idu???? Prijavili smo se za posjet nacionalnoj knjižnici i krenuli a kamo drugdje nego na kavu. Preko puta knjižnice je nacionalno kazalište koje smo htjeli posjetiti ali je malo bilo opasano bodljikavom žicom, pa nam je taj naum propao. Ali kavu smo popili. I to u navodno prvoj birtiji u Riu, Colombo. Birtija je prekrasna, sva u drvu i ogledalima a jedina joj je mana da konobari nisu balkanci nego brazilci pa je posluga prespora. Ali hej, na godišnjem smo. Pa ipak što je previše je previše. Posluga je bila toliko spora da smo skoro okasnili na posjet NSB-u. Iako možda i bolje. Ništa zanimljivo.
Nacionalno kazaliste u bodljikavoj zici
Kavana Colombo

Razočarani posjetom knjižnici prošetali smo malo po pretrpanim ulicama poslovnog centra, dobro se najeli u restoranu Gula Gula i otišli do malo poznatog Real Gabinete Portuguez de Leitura. I to nam je bio pravi pogodak. Naime nisam baš 100% siguran ali dio knjiga je iz Lisabonske kraljevske knjižnice u kojoj je valjda jednom izbio požar. Kako god bilo ima hrpa prastarih kniga. Zdanje funkcinira kao čitaonica ali čitate ono što donesete sa sobom. Ne znam da li se tamo može dobiti što iz kolekcije za prelistati. Ulaz besplatan. Tišina očaravajuća.
Centar
Centar
Real Gabinet Portuguez de Leitura
Real Gabinet Portuguez de Leitura
Real Gabinet Portuguez de Leitura
Real Gabinet Portuguez de Leitura
Nakon kulture ajmo na religiju. U blizini, u centru je i katedrala. Vrlo neobična i moderna sasvim se dobro uklapa u okolne zgrade kao što je sjedište Petrobrasa. Jeda od boljih crkava koje sam do sada posjetio. Nakon katedrale prošli smo ispod akvadukta po kojem vozi tramvaj, i ulovili bus za doma. Kako je bio ponedjeljak vožnja je trajala dosta dugo. Ali na to smo se ovdje već naviknuli.
Petrobras
Katedrala
Katedrala iznutra


Post je objavljen 20.06.2010. u 18:07 sati.