Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

VATROGASCI DEMONSTRIRALI SPREMNOST

NOVI SAD

Na terminalu poduzeća „Transnafta“ održana je godišnja vježba zaštite od požara u kojoj su učestvovali vatrogasci iz Vatrogasne brigade Novi Sad i vatrogasci iz vatrogasne brigade Rafinerija nafte „Novi Sad“.

U vježbi, odnosno simunaciji gašenja požara jednog rezervoara sa sirovom naftom i hlađenju dva susjedna učestvovala su četiri vatrogasna vozila i dvadesetak vatrogasaca. Naime, na jednom od rezervoara navodno je „primjećen dim“, a ubrzo nakon toga „oglasio“ se i ručni javljač požara, koji je alarmirao brigadu u Rafineriji, a oni su odmah nakon toga obavjestili kolege iz Vatrogasne brigade Novi Sad. Vatrogasci iz „Rafinerije“ su stigli nakon minute, a iz Novog Sada poslije četiri minute. Rukovoditelj sektora na zaštiti na radu u „Transnafti“ Branko Gočanin istakao je na konfereniciji za novinare da je veoma zadovoljan prolaznim vremenom na ovoj simulaciji požara, jer je „požar“ ugašen za svega dvadesetak minuta.

- Na rezervoaru su odmah uključio sistem za hlađenje koji se pušta sa krova rezervoara, a za svaki slučaj i sa susjedna dva rezervoara je pušteno hlađenje. Vatrogasci su simulirali gašenje s vodom – naveo je Gočanin i dodao da je ovo poduzeće non stop u opasnosti od požara.Istakao je i kada je bilo bombardiranje 1999. godine da su upravo tu gdje se izvodi vježba, avionima pogodili sva četiri rezervoara kao i da je tada bio jedinstven slučaj u svijetu da su na sva četiri vatrogasci uspjeli ugasiti.

Poduzeće za transport nafte naftovodima i transport derivata nafte produktovodima Transnafta osnovala je Vlada Srbije 2005. kada je poduzeće u potpunosti preuzelo ovu djelatnost od tada javnog poduzeća, „NIS“. Poduzeće raspolaže istočnim krakom bivšeg Jugoslovenskog naftovoda (pušten u rad 1979. god.), od rijeke Dunav na granici sa Republikom Hrvatskom do Pančeva, u ukupnoj dužini od 154,4 kilometara. Pripadajuću infrastrukturu naftovoda čini terminal u Novom Sadu sa četiri rezervoarske jedinice za sirovu naftu od po 10.000 metara kubnih, dispečerskim centrom i pumpnom stanicom, zatim mjernom stanicom u Pančevu i osam blok stanica duž trase naftovoda.
vatrogasci novi sad


Post je objavljen 20.06.2010. u 08:40 sati.