Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/megakit

Marketing

Započeo 15. međunarodni kazališni festival mladih (MKFM) u Puli

Ako ste se u petak ,18. lipnja zatekli u središtu grada oko 21h zasigurno ste se ugodno iznenadili. Započeo je, naime, jubilarni 15. međunarodni kazališni festival mladih koji će unijeti živosti kreativnost i čistu enegriju u naš ljetom probuđeni grad. Umjetnička parada, koju je sačinjavalo tridesetak mladih iz cijelog svijeta, zajedno s ponosnim organizatorima, tj. predstavnicima Istarskog narodnog kazališta, "promarširali" su od INK, preko Portarate i ulicom Sergijevaca sve do glavnog pulskog trga Foruma. Tamo su ih je dočekalo mnoštvo okupljeno oko improvizirane scene postavljene ispred gradske palače.

Pulski gradonačelnik, Boris Miletić, obratio se gostima i građanima s nekoliko riječi te im zaželio ugodan boravak u Puli i na taj način otvorio Festival.

Kao i svake godine, Festival i ove ima misao vodilju oko koje se grade sve radionice i predstave. Ove godine tema je Rodna (ne)ravnopravnost, aktualna, internacionalna i protkana u sve pore našega društva. Sva će zbivanja, stoga, u narednih deset dana biti u "štihu" ljudskih prava i jednakosti.

Kazalištu Centro de teatro de oprimido Rio iz Brasila (Rio de Janeira) pripala je čast da svojom predstavom Coisas de Genero (Rodne stvari) otvori festival. Brazilski umjetnici ostavili su sve prisutne bez daha i otvorili mnoga pitanja o položaju žena u društvu, obitelji i na poslu. Iako je pozornica odisala bojama i kostimima uz zvukove bongosa, gitare i violina, scenska teatralnost u ovom slučaju nije skretala pozornost od glavne, duboke poruke koju su glumci/glazbenici slali.

Drugi dio predstave bio je interaktivan, gdje se svatko iz publike nakratko mogao okušati na "daskama koje život znače" i dati svoj prijedlog o tome u kojem periodu života žena mora i može odreagirati da se u budućnosti ne bi našla u potlačenom položaju. Do kraja, su svi imali priliku (i mladi i stari) kroz igru naučilti nešto novo.

Ova predstava koja "puni" opimizmom i snagom, u subota će se, 26. lipnja, prikazati u Kazalištu s početkom u 21:30h.

Maja Maksić













Post je objavljen 19.06.2010. u 20:38 sati.