Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/drinica

Marketing

Hrvatska voli Gotovinu!!!

Hrvatska voli Gotovinu

"Kad je drama oko otkrivanja i hvatanja Ante Gotovine bila na vrhuncu, na vrhuncu je bila i potpora slavnom generalu. Tako se prilikom jednog televizijskog razgovora na anketno pitanje – Gotovina ili Europska unija? – čak 90 posto gledatelja koji su se javili izjasnilo za haaškog optuženika.

Otada, a i otprije, prema nebrojenu nizu pokazatelja hrvatska vlast, europski veleposlanici u našoj zemlji, bruxelleski i haaški moćnici mogli su znati što Hrvati misle o jednom od najzaslužnijih ljudi za oslobođenje zemlje, a što o optužnici protiv njega i o ucjenama kojima je Hrvatska bila izložena.

I značajni političari, a među njima i negdašnji premijer Ivo Sanader, koji ga je tako bjesomučno tražio, čak i po franjevačkim samostanima, isticali su presumpciju nevinosti i izražavali nadu u oslobađajuću presudu. Novi razlog za uvjerenje o toj nevinosti pojavio se sa zahtjevom Haaškoga tužiteljstva za tzv. topničkim dnevnicima, koji su zatraženi od Hrvatske pošto je i posljednji svjedok toga tužiteljstva pokazao da je optužnica neutemeljena, a nikad prije toga nisu spominjani.

Ni fond za pomoć Gotovini nije bio sporan, a osnovala su ga prva imena hrvatske intelektualne elite. Unatoč tome, za nadzornike i provoditelje hrvatske međunarodne pravovjernosti Gotovina je ostao veliki hrvatski grijeh i razlog za neprestane ucjene. To se pokazuje i ovih dana, poslije nedjeljnoga splitskog zabavnoglazbenog koncerta, a najteži se crimen pripisuje klapi Hrvatske ratne mornarice “Sveti Juraj” i Hrvatskoj televiziji koja je koncert izravno prenosila. Iz Ureda predsjednika države, uz potporu iz Vlade, najavljuju istragu o nastupu klape HRM-a, koja je u nadležnosti države, to jest Glavnoga stožera HV-a i Ministarstva obrane.

Navodno su se zgrozili mnogi europski veleposlanici u Hrvatskoj, a održavanje se koncerta u medijima i dijelu vladajuće politike doživljava kao miniranje velikih, završnih hrvatskih napora za ulazak u Europsku uniju. Dakako, pri tome se EU slavi kao spas za Hrvatsku i njezine građane, kao nepovrediva svetinja, kako bi se splitski koncert još više ocrnio kao svetogrđe. Ali što ćemo s onih 90 posto ispitanika kojima je Gotovina bio svetiji od EU, i što ćemo s onih čak 70 posto hrvatskih građana koji u posljednjoj ozbiljnoj anketi, onoj Gallupovoj iz prošle godine, nisu bili za ulazak Hrvatske u EU ili su bili suzdržani i kolebljivi?

Što ćemo sa strahom političke elite koja mijenja Ustav i propisuje da je dovoljan glas “za” većine izišlih na referendum umjesto većine svih birača, bojeći se da bi referendum mogao propasti? Što ćemo s činjenicom da je ista ta Europa koja je nekima svetinja u posljednjih deset godina u stvarnom, opipljivom značenju za nas bila zainteresirana samo kao za izvor golemih, milijardskih profita koje, i u najtežoj krizi, izvlači iz pokupovanih banaka i strateških državnih tvrtki?

Ali ne! Kad se osuđuje splitski koncert kojim se “minira ulazak Hrvatske u EU”, ne govori se o takvoj Europi nego se govori o Europi kao idealu premda nas je taj ideal u posljednjih deset godina samo iskorištavao, osiromašivao i pretvarao u koloniju. Po onome što znamo, a još nitko nije dokazao suprotno, Gotovina se borio upravo protiv sličnih, ali oružanih posezanja za Hrvatskom. Činjenice zasad govore kako se upravo takav Gotovina želi zanijekati i osuditi.

Ako uđemo u Europsku uniju, moramo ući slomljene kralježnice i slomljena ponosa. Ne kao pobjednici uzdignutih ruku nego kao krivci na koljenima, s rukama sklopljenim u molećivoj pozi pokajnika i prosjaka. Za dostojanstvo ove zemlje trebalo bi biti nepojmljivo da njezina politička elita baš takav ulazak predstavlja kao veliki nacionalni uspjeh kojemu žrtvuje nacionalni heroizam."

Milan Ivkošić

Klapa HRM Sv. Juraj

Sljedeći nastupi:
25.6. (petak) ZAGREB - DAN DRŽAVNOSTI REPUBLIKE HRVATSKE- 24.6 nastup na svečanom prijemu u Uredu predsjednika RH u 18 sati - 25.6 nastup na središnjoj svečanosti u Zagrebu na trgu bana Jelačića u 11 sati.Post je objavljen 18.06.2010. u 20:03 sati.