Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

IZMJENE ZAKONA O VATROGASTVU I ŠUMAMA

ZAGREB

Sve je spremno za ovogodišnju protupožarnu sezonu.Oko 5.000 vatrogasaca, pripadnika oružanih snaga policije i drugih interventnih timova ovog će se ljeta protiv požara boriti boljom tehnikom i još učinkovitijom organizacijom. Rečeno je to u Divuljama u Centru za koordinaciju gašenja šumskih požara. video

Image and video hosting by TinyPic

Nema velike razlike u odnosu na prošlu godinu jer smo sustav već doveli do razine kada ne možemo biti puno bolji, rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurlin, dodavši da imaju jedan kanader i jedan protupožarni zrakoplov više te dosta ljudi s kontinenta obučenih za pomoć priobalju.

Sabor je raspravio i izmjene i dopune Zakona o vatrogastvu kojima se uređuje noćni, odnosno smjenski rad vatrogasaca i usklađuje s novim Zakonom o radu. Vlada je u saborsku proceduru uputila zakonske izmjene koje bi vatrogascima i dalje omogućile rad u smjenama od 12 sati budući da novi Zakon o radu propisuje da radnici koji su izloženi fizičkoj opasnosti ili teškom fizičkom i mentalnom naporu ne smiju raditi dulje od osam sati u razdoblju od 24 sata u kojem su radili noćnu smjenu.

Na temelju ocjene da bi se time bitno smanjila operativna spremnost vatrogasnih postrojba, predloženim zakonskim izmjenama omogućilo bi se da vatrogasci rade 12 sati pa se 24 sata odmaraju, zatim rade novih 12 sati i zatim se odmaraju 48 sati. Time bi se povećala operativna sposobnost vatrogasnih postrojba, osiguralo vrijeme za obuku i nastavu te smanjili materijalni troškovi.
hrt



Post je objavljen 18.06.2010. u 12:00 sati.