Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

U PROSTORIMA KRAŠA ODRŽANA POKAZNA VJEŽBA VATROGASACA VZO PISAROVINA

BRATINA
Piše / Foto: Tomislav Stepić

Povodom mjeseca zaštite od požara u organizaciji VZO Pisarovina na prostorima tvrtke „Kraš“ u Bratini održana je vježba 6 matičnih DVD-a vatrogasne zajednice općine Pisarovina (Bratina,Donja Kupčina, Gradec Pokupski,Lijevo Sredičko,Pisarovina i Selsko Brdo) . Elementi vježbe su bili sljedeći :
- gašenje požara krovišta na gospodarskom objektu
- spašavanje unesrećenog iz dubine
- spašavanje unesrećenog sa visine
- podizanje prevrnutog automobila
- gašenje požara okolnog prostora
- dodatna dobave vode VMŠ-ima
- samoizbava vatrogasaca

Image and video hosting by TinyPic

SCENARIJ:
Uslijed udara groma u silos došlo je do zapaljenja krovišta gospodarske hale (hangara) te teškog ozljeđivanja radnika na mješaču hrane (mlinu ) kojeg udar odbacuje u zadimljeni prostor rupe kod mlina dubine 3 m . Dojavom centra 112 zapovjedniku VZO dolazi dojava o nastalom požaru i unesrećenoj osobi. Zapovjednik uzbunjuje najbliži DVD Bratinu i DVD Donju Kupčinu.Dolaskom na mjesto intervencije zapovjednik DVD-a Bratina izvještava zapovjednika VZO o veličini požara . Nakon toga uzbunju se redom DVD-i Pisarovina,Lijevo Sredičko te kao dodatne snage Gradec Pokupski i Selsko Brdo sa VMŠ-ima.

Zbog letenja gorućih iskri i visoke temperature dolazi do zapaljenja stočne hrane i okolne trave te se pristupa gašenju. Prilikom intervencije sa kontejnera sa kojeg se vrši navala na silažni odjeljak dolazi do ozljeđivanja vatrogasca te se vrši spašavanje ozlijeđenog sa visine od 3 m . U međuvremenu na prilaznoj cesti zbog zadimljenosti dolazi do slijetanja osobnog vozila sa ceste i prevrtanja te se pristupa podizanju istog. Velika potrošnja vode uzrokovala je pražnjenje cisterni koje kreću po vodu te se dobava vode vrši iz otvorenog izvora (umjetnog jezera) VMŠ-ima i to od izvora redom DVD-i Gradec Pokupski i Selsko Brdo. Zbog oštećenja silosa od požara dvojica vatrogasaca vrše samizbavu spuštanjem sa silosa. Pri kraju intervencije dolazi do zapaljenja guma i bala na kraju silažnih odjeljaka te DVD Pisarovina intervenira gašenjem pjenom. Time je intervencija okončana i zapovjednik izdaje naredbu za pospremu opreme i okupljanje na parkiralištu.

Ciljevi vježbe su bili koordinacija međusobnog djelovanja vatrogasnih postrojbi VZO Pisarovina; mogućnosti vremenskog dolaska na mjesto intervencije; demonstracija savladavanje zahtjevne intervencije svim snagama VZO-a ;provjera spremnosti i uvježbanosti vatrogasaca te korištenja opreme.U vježbi je sudjelovalo 8 vatrogasnih vozila i 62 vatrogasca.Nakon analize vježbe Zapovjedništvo je ustvrdilo da je vježba je u potpunosti uspjela te je ispunila zadane ciljeve.



Post je objavljen 18.06.2010. u 06:10 sati.