Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/timotej

Marketing

Uništi traženje sebe


     Strpljivost, blagost, poniznost! Želiš li razumjeti te kreposti u njihovoj tanahnosti, želiš li da se one dočepaju cijeloga posjeda tvoje duše, onda uništi sebeljublje. Ali se ne plaši ako unatoč cjelokupnom trudu osjetiš uvijek iznova njegove nečujne pokrete. Duša može doduše umirati sve više i više sebeljublju, ali samo sebeljublje ne umire nikada u duši. Od vremena do vremena očituje nam se da korijenje još nije uništeno, premda smo već toliko puta odrezali njegovo granje.
     Zašto često ne osjećaš radost, koju bi trebao osjetiti, kad vidiš da su drugi dobri? Zbog sebeljublja! Što ne otkrivaš u sebi, to ti se čini manje lijepo, a ono što posjeduješ sam, to držiš nadasve lijepim. Kad bi imao istinske ljubavi koja čini od tebe i tvoga bližnjega jedno srce i jednu dušu, onda bi otkrio najčišću radost u ljepoti duše tvoga bližnjega.
     Često bi htio činiti nešto lijepo i dobro, ali po svom izboru i željama, ne po izboru drugih i ne iz poslušnosti. To treba proizići iz tvoje volje, ne iz volje nekoga drugoga. Nije li to sebeljublje? Uvijek tražimo sebe, našu vlastitu volju, naše vlastito zadovoljstvo; kad bismo imali savršenu Božju ljubav, onda bismo bili radosni zbog onoga što proizlazi iz poslušnosti, jer to je više od Boga, a manje od nas.
     Ti bi često želio radije sam podnositi gorčinu nego da vidiš da je netko drugi podnosi. To može biti najčišća ljubav. Ali bojim se, napokon, da je to sebeljublje koje ne želi da drugi bude jednak tebi i da te čak pretekne. Nije li ti žao katkad u srcu kad vidiš da tvome bližnjemu ne ide dobro kao tebi i ne želiš li i ti osjetiti njegove brige? Zacijelo, ta sućut često dolazi od prirođene dobrote tvoga srca. Katkad, međutim, proizlazi iz sebeljublja jer misliš da si jači od svoga bližnjega i vjeruješ da možeš bolje podnositi trpljenje budući da imaš o sebi jako visoko mišljenje.
     Ispitaj svoju sućut i otkrit ćeš sljedeće: radije bi htio podnositi malo zlo, nego da to drugi snosi. Ali se plašiš velikog zla i prepuštaš ga radije drugome, nego da ga ti sam preuzmeš na sebe. (...)
     Zato se odreci temeljnoga zla svijeta u sebi, uništi traženje sebe i tisuću cvjetova procvjetat će u tvojoj duši!

Sv. Franjo Saleški, "Misli - izbor iz duhovnih pisama"



Post je objavljen 15.06.2010. u 15:00 sati.