Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/drinica

Marketing

Dekalog (blogerskog) novinarstva...

Redovito prateći IKA vijesti, danas mi je nešto zanimljivo upalo u oči, pa sam se ponovo posebno sjetila i p. Luke...

Naime papa je spomenuo sljedće u svom nedjeljnom nagovoru

"Nakon Angelusa
Želim prije svega podsjetiti s radošću na proglašenje dvoje novih blaženika, koji su živjeli u proteklom stoljeću. Jučer je u Španjolskoj proglašen blaženim Manuel Lozano Garrido, laik i novinar; usprkos bolesti i invalidnosti radio je s kršćanskim duhom i plodonosno na polju društvene komunikacije. "

Odmah sam se sjetila p. Luke i čitave njegove situacije, pa sam malo potražila i druge linkove o tom novom zanimljivom blaženiku, a od svega što sam našla, najzanimljivije i najpoučnije, za mnoge blogere, s p. Lukom na čelu (kojem smo Davor i ja 2005. otvorili njegov stari blog, koji je danas, na žalost, u znatno izmijenjenom izdanju...), pa samo želim sve još jednom podsjetiti na to, kako bi to zapravo trebalo izgledati, i kad se pišu blogovi, informacije, istine ili laži, vrlo poučnim i poticajnim riječima novog blaženika, kojem ću se sada posebno moliti, pogotovo za tu situaciju! Molim sve katoličke blogere, a posebno neke, da to dobro prouče i zapamte, i drže se toga, kada pišu svoje tekstove, ili komentare na drugim blogovima...Prvenstveno njima, a i svima drugima!

Manuel Lozano Garrida (Lolo), prvi novinar laik blaženik

"Htio sam danas našem razmišljanju podastrijeti njegov „dekalog novinara“, koji je metafora izražena u pjesničkom stilu. Lolo piše uvijek sa zadivljenim pogledom osobe koja dodiruje svakodnevno rukom Božju ljubav. Stoga se ne radi o nekom pravnom tekstu ili još manje naputcima. On je pobuda, rekao bih meditacija, koja nas stavlja pred divljenjem i poštovanjem prema zanimanju koje gradi mostove među ljudima, pričajući svakodnevne događaje vjerno i ljubazno.

Dekalog novinara

1. Zahvali anđelu koji te je označio zvijezdom Istine i čiju svjetlost podržava u svakom trenutku.

2. Svaki ćeš dan rađati u boli tvoju poruku, jer istina je žerava koja se uzima sa neba i užiže naše srce da ga osvijetli. Ti učini da je ljupko doneseš do srca tvoje braće.

3. Ti, kada budeš pisao, morati ćeš pisati klečeći za voljeti, sjedeći za suditi, na nogama i snažno da bi se borio i sijao.

4. Otvori sa divljenjem oči onome što ćeš vidjeti i dopusti tvojim rukama ispuniti se svježinom limfe, tako da kada drugi budu čitali, sa rukom dodirnu opipljivo čudo života.

5. Dobar hodočasnik riječi platiti će novcem jasnoće na otvorenim vratima svratišta koje je svako srce.

6. Napravi kruh istinite informacije sa soli dobrog stila i kvascem vječnosti. Nakon toga ponudi ga izrezanog da pojačaš zanimanje, ali nikome ne oduzmi radost da ga kuša, sudi i uzima.

7. Božje stablo, moli da postane tvrdi i neprobojni hrast strijeli laskanja i korupcije, ali sa tvojim čelom u lišću u trenutku branja.

8. Ako nazivaju promašaj tvoju tišinu jer nemaš nadahnuća, prihvati to i šuti. Jao bijednom idolu sa nogama izraslim u blatu laži. Ali pazi također na ispraznu slavu mučenika kada se riječi ne čuju zbog kukavičluka.

9. Odreži ruku koja te želi ukaljati, jer lukavosti u mozgu su kao rane koje se nikada ne zaliječe.

10. Zapamti da nisi rođen za tisak u boji (žuti, crni, roza…), ni slastice, ni glavna jela. Bolje je servirati dobar zalogaj čistog i punog nade života, takav kakav je.

Ova meditacija, iako izrečena izričajima koji su jako različiti od onih kojim je obilježena današnja digitalna kultura, sadrže veliku i vječnu istinu: komunikacije je zanimanje, ali je iznad svega poziv koji zahtijeva ljudskost i strogo poštivanje istine. (kta/m.u.)

Manuel Lozano Garrido, Decalogo del periodista

Manuel Lozano Garrido, "Lolo"

I zagovor bl. Manuela zazivam najprije na svoj blog, da me štiti, vodi, prati i nadahnjuje, na sve katoličke blogere, pogotovo na p. Lukin blog, da se vrati svom izvornom obliku i nadahnuću, i za čitavu blogosferu!

Post je objavljen 14.06.2010. u 20:08 sati.