Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nsbm

Marketing

U prošlim postovima je obuhvaćeno dosta važnijih NSBM bendova i scena. S vremenom će biti dodavani novi postovi i biografije, no u međuvremenu je vrijeme za predstavljanje RAC scena raznih zemalja, pa počnimo s najkvalitetnijom RAC (rechtsrock) scenom:

Njemačka RAC scena

Stahlgewitter

Stahlgewitter je Njemački RAC bend osnovan 1995. godine. Naziv benda znači Željezni grom. Bend je poznat po dubokom vokalu, kao i glazbi koja je žešća od drugih bendova te vrste, i više su metal nego hard rock. Za razliku od drugih RAC bendova njihovi tekstovi nisu protiv stranaca već protiv masona, iluminata, jednom riječju ZOG-a, Židovskog lobija koji kontrolira zemlje iz sjene. Osnovali su ga Daniel "Gigi" Giese (iz benda Saccara) i Frank Krämer (iz Halgadoma). Prvi album im je izašao 1996. godine, na njemu su koristili ritam mašinu. Pod imenom - Goldhagens willige Speichellecker su se pojavili na kompilaciji skupa s Landserom, Kraftschlagom i drugim poznatim Njemačkim RAC bendovima. Nakon prvog albuma “Germania”, 2001. izdali su i split s Landserom i HKL-om. 2002. izdaju “Politischer Soldat”, za najveću Njemačku RAC diskografsku kuću - PC Records, album je prodan u 8000 primjeraka. 2003. policija pretražuje kuće članova i zapljenjuje im veliku količinu materijala. Nakon toga su i tužili bend zbog tog albuma i tražili da se dokaže da li glas na albumu pripada Gigiju. Na zadnjem albumu u bendu sudjeluje i Andreas (Division Germania). Paralelno s tim projektom Gigi započinje side-projekt Gigi & Die Braunen Stadtmusikanten, gdje tradicionalne i dječje Njemačke pjesme izvodi u svojoj verziji s NS tekstovima. Osim toga sudjelovao je i u bendovima Kahlkopf. Tu je i njegov projekt Saccara koji je svira grindcore/thrash metal, i zapravo je preteča Stahlgewittera (postoji od 1986. godine) kada su članovi još bili 16 godina stari. Sada imaju preko 40 godina što ih čini jednim od najstarijih članova RAC pokreta.

Preporuke albuma:
Svi

Oidoxie

Oidoxie je RAC bend iz Njemačke (Dortmund). Osnovan je 1995. godine kada su dva mlada skinheada (Marko i Dennis) nakon par piva dobili ideju za osnivanje benda. Našli su samo par ljudi koji su htjeli svirati u takvom bendu, a drugi pak su htjeli ali nisu znali svirati, pa su zbog toga imali problema dok nisu pronašli stalnu postavu. Isprva su članovi bili Marko (vokal), Christian (gitara), Stefan (gitara), Pascal (bubnjevi), Dennis (bass). Odlučili su se za ime Oidoxie što znači prava/desna presuda. Tada su trebali pronaći prosotr za vježbe i našli su ga u centru za mlade, ali to nije dugo trajalo jer vlasnici nisu htjeli promovirati neo-nazi bend (jer se taj prostor financira javnim novcem). Konačno su snimili demo koji su poslali raznim diskografskim kućama. Istovremeno su održali i nekoliko malih koncerata da skrate čekanje da im se izda CD. Nakon nekog vremena diskografska kuća “Funny Sounds” ih je upitala da li ih interesira da im se pjesme pojave na kompilaciji, a kako su jedva čekali da im se pjesme pojave na nekom CD-u pristali su. Svibnja 1996. su otišli u studio gdje su snimili 2 pjesme za kompilaciju. Narednih mjeseci bend se povukao da bi skladali pjesme. Ispunjenje njihovog sna počelo je studenog 1996. kada je prvi album benda snimljen. Tada bend napušta gitarist pa nalaze novog i započinju s live nastupima diljem Njemačke. Kada su vidjeli da im je glazba dobro prihvaćenja i da imaju dosta novog materijala snimili su dva nova albuma, nakon čega su počeli svirati izvan Njemačke, u Austriji, Švicarskoj, Belgiji, Italiji, Španjolskoj, Engleskoj, Švedskoj i Danskoj… Tada su opet počeli vježbati za novi CD. Nakon što je CD bio gotov morali su naći novog izdavača jer su zbog nekih problema prekinuli suradnju s prijašnjim pa su se ubrzo odlučili za novog izdavača (TTV). Krajem 2002. godine dogodila se najvažnija stvar u povijesti benda - svirali su u središtu grada Leipziga na nekom festivalu. Bili su prvi desničarski bend koji je napravio tako nešto. Zato su odmah nakon toga otišli u studio i snimili “A Song for Leipzig” album. Nakon toga je došlo do nekih promjena članova. Ljeta 2006. Izdaju Terrormachine album kojim slave deset godina postojanja benda. 2009. Izdaju split s Švedskim bendom Vinterdis. Tada su se i u bend vratili neki stari članovi (neki za stalno a neki za par koncerata). Iako i na prva dva albuma ima NS teme ali ih počinje otvorenije izražavati tek na trećem, gdje veličaju wehrmacht i rasni rat. Zbog toga ima je album zabranjen, zbog čega ubuduće koriste primjerenije tekstove. Dobri su prijatelji s članovima benda Weisse Wölfe te je pjevač benda Marko Gottschalk početkom 2005. s njima završio na sudu zbog veličanja nasilja, 2007. su oslobođeni optužbi. Organizirali su razne marševe na kojima su i svirali uživo. Često imaju problema s policijom. Paralelno s Oidoxiem imaju i nekoliko drugih solo projekata.

Preporuke albuma:
Terrormachine

Division Germania

Division Germania je Njemački one-man projekt Andreasa Koroschetza, osnovan 2000. godine, na albumima mu pomažu razni sezonski glazbenici. Bend je inspiriran mnogim Death Metal i RAC bendovima (kao što su Cannibal Corpse i Stahlgewitter). Zbog tih utjecaja bend je dosta popularan i među metalcima. Na početku je bio bubnjar benda Sleipnir, i snimio dva albuma benda Macht und Ehre. Bend odlikuju agresivan glas i tekstovi, kao i tipičan RAC zvuk ponekad s metal utjecajima. Prvi album je izdan 2003. za PC Records. Prvi albumi benda su zakonom zabranjeni u Njemačkoj. Andreas kaže kako planira imati koncerte u budućnosti ali da za to još nije našao pogodne sezonske članove, iako je u nekoliko navrata svirao solo (gitarske balade) kao predgrupa raznim bendovima, a i svirao je bubnjeve u Sleipniru (iako to nije dugo trajalo zbog velike udaljenosti između članova benda) kao i u Slovenskom jedinom NS bendu - Skullcrasher koji sviraju Thrash Metal. S bendom Macht & Ehre je snimio dva albuma. Andreas je član nekoliko NS organizacija i rijetko kad ima problema s antifašistima poput drugih bendova. Izdao je tri albuma i stekao veliku podršku među drugim RAC bendovima u Njemačkoj.

Preporuke albuma:
Nemesis
Manifest

Sleipnir

Sleipnir je Njemački RAC bend. Ideju za osnivanje benda dobili su 1988. insprirani bendovima kao što su Skrewdriver, Endstufe, Vortex... Ime benda je naravno preuzeto iz Nordijske mitologije, što je ime Odinovog konja s osam nogu. 1991. bend je dobio stalnu postavu i tek tada počinje s svirkom i skladanjem prvih pjesama (od kojih nijedna nije izdata). 1993. mnogi članovi nisu bili pouzdani pa su i izbačeni a nađeni novi, među kojima i Maurice koji je ostao stalni basist. Upoznali su se na večeri balada i sada su članovi imali razne utjecaje (neki su slušali Black Metal, drugi RAC) i doprinjeli su raznovrsnosti tekstova. 1995. su trebali imati prvi koncert i počeli su vježbati ali se bubnjar nije pojavio i više ga nikada nisu niti vidjeli. Stoga je Marco (lider benda koji svira i većinu instrumenata) odlučio sam snimiti prvi album, koji bi se sastojao uglavnom od akustičnih balada. Tako je i 1996. izašao prvi album u oko 10 tisuća primjeraka. NS politika nije bila toliko izražena na prvom albumu kao na narednima. 1996. i 1997. Opet dolazi do nekoliko promjena bubnjara. 1997. i 1998. pjevač odlazi u vojsku a i ima raznih privatnih problema zbog čega bend sporije nastavlja s radom. 1999. imaju prvi koncert na sjeveroistoku Njemačke, koji je dobro prošao, iako nisu imali niti stalak za mikrofon već umjesto toga granu drveta. Tada su trebali svirati u Hrvatskoj (Zagrebu) u organizaciji Blood & Honoura ali je koncert otkazan zbog problema s policijom. Ubrzo opet počinju problemi, kada bend snima prvi demo i pjevač i vlasnik izdavačke kuće su se posvađali, zbog čega se bend polako počinje raspadati. 2001. se bend vraća i snimaju pjesme za neku kompilaciju. 2002. izdaju solo album balada koji izlazi tek 2003. za Marcovu diskografsku kuću Wolfszeit. Tada samostalno izdaju split s bendom Nemesis i još jedan album. Zbog raznih privatnih problema i sve manje vremena za probe i svađa Sleipnir se raspada 2004. godine. No ubrzo nakon toga Marco i Andreas (iz Division Germanie) su razgovarali o tome da Sleipnir što su i učinili i izdali Exodus album. Iste godine Linse se pridružuje kao basist. 2005. Zbog udaljenosti bend napušta Andreas, ali im se pridružuje u studiju gdje snimaju novi album. Izdali su još nekoliko albuma (neki se sastoje od balada drugi pak od RAC pjesama), a 2010. Izdaju split album s bendom s kojim se najviše uspoređuju - Sturmwehr (koji također djeluju kao akustični i kao RAC bend i koji također često djeluju kao one-man bend Jensa). Nekoliko albuma im je zabranjeno.

Preporuke albuma:
Exitus .. bis ganz Europa fällt
Das Ende

Hassgesang

Hassgesang je Njemački RAC bend. Osnovao ga je 2000. godine bivši student prava u Berlinu. O bendu je malo poznato zbog toga što i sama Njemačka vlada želi saznati više o njima tako da nema puno podataka. Prvi album im je izašao 2001. godine za Švedsku diskografsku kuću. Na prvom albumu su imali razne simbole koji su u Njemačkoj zabranjeni zbog čega je naravno zabranjena i prodaja albuma. 2003. im album izlazi za Američki Micetrap. Zbog NS i rasističkih tekstova član benda je 2008. godine završio na sudu. Treći album izdaju za PC records, a kako je to legalna diskografska kuća poštuju zakone pa su tako tekstovi uglavnom o nacionalizmu s puno manje NS tema. Četvrti album je izdan pod pseudonimom H.G. I jedan i drugi album su napravljeni puno profesionalnije i to je kombinacija metala, punka i čak i reggae utjecaja. Osim toga Hassgesang je inspiriran i bendovima kao što su Disturbed i In Flames. 2007. izdaju “Frei sein” na kojem se nalazi i “Dritter Weg”, obrada Thompsonove pjesme “Kletva kralja Zvonimira”, s drugačijim tekstom na Njemačkom jeziku. Hassgesang se pojavio i na nekoliko Projekt Schulhof-CD-a (CD-i koje NPD pripadnici besplatno djele školarcima da bi širili NS propagandu među Njemačkoj mladeži). Članovi benda sudjeluju u raznim hatecore bendovima kao što su Agnar, No Escape i Anger Within. Zadnje izdanje im je split s Kolovratom.

Preporuke albuma:
Svi najnoviji

Endstufe

Endstufe je jedan od najstarijih RAC bendova uopće. Dolaze iz Njemačke i nastali su 1981. godine. Bend su osnovali Lutz (gitara), Jens zvani Brandy (vokal i bass) i Ralf (bubnjevi). Kako su u to doba slušali bendove kao što su Sex Pistols, 4Skins, Exploited i išli na takve koncerte to je bila glazba koju su htjeli svirati. Isprva su se zvali H2O i vježbali u školi. Često su mjenjali ime, Zyklon, CTBF itd. Bend je napustio Ralf a kao bubnjar je došao Brandy koji je imao ideju da se zovu Endstufe (što znači pojačalo). Tako je rođen Endstufe. 1982. imali su prvi koncert s Grčkim folk bendom u školi. Nakon tri odsviranje pjesme učitelji su im prekinuli koncert. Uskoro je Brandy napustio bend a na njegovo mjesto došao Frank koji je svirao bass ali je nakon nekog vremena preuzeo bubnjeve. 1983. je Lutz napustio bend a Brandy preuzeo gitare a Holgi se pridružio kao vokal pa je kasnije preuzeo bass... 1984. izdali su prvi demo i počeli tražiti izdavača. Bilo je logično da to bude Rock-O-Rama, koji su Engleska diskografska kuća koja je izdavala patriotske i neo-nazi oi/punk bendove. Tada su počeli svirati live a demo im je postigao dobar uspjeh. Album se mogao kupiti u mnogim radnjama koje su prodavala ploče tako da je bio jedan od najprodavanijih albuma tamo. Tada su Frank i Holgi napustili bend zbog drugih obaveza. Novi članovi bili su Herg (bubnjevi) i Lars (bass)… Održali su nekoliko koncerata i snimili drugi album 1990. godine - “Skinhead Rock`N Roll”. Ubrzo se u bend vratio Lars kao basist. 1991. Endstufe izdaje split s bendom Volksgemurmel. Drugi album i split je zabranila Njemačka policija. Imaju nekoliko koncerata sve dok Herge ne napušta bend iz privatnih razloga. Došli su novi članovi i uslijedilo je nekoliko albuma za redom.
2001. bend napušta lider i jedini originalni član Jens Brandy. 2002. Matze postaje basist ali bend nije bio aktivan te godine jer nisu imali prostor za vježbe. 2003. imaju koncert u Austriji na kojem sviraju sezonski glazbenici (jer su Matze i Frank bili zauzeti). Nakon dvije godine pronašli su novu prostoriju za probe. 2005. imaju koncert u Belgiji. Usput im se pridružuje i gitarist Cake. Došao je i novi bubnjar, Löh. 2006. izdaju “Feuer Frei” kojim slave 25 godina benda. Članovi su došli i otišli i Endstufe je snimio split s bendom Lost Riot, 2007. godine. Nakon toga su održali nekoliko koncerata u Njemačkoj, Italiji, Belgiji i Brazilu.

Preporuke albuma:
Glatzenparty

Kraftschlag

Kraftschlag je Njemački RAC bend osnovan 1989. godine. Lider benda je Jens-Uwe Arpe i jedini stalni član, ostali su se konstantno mjenjali a redovito je imao i pomoć članova bendova kao što su Finski Mistreat ili Entwarnung. Glazbenici su bili uglavnom iz Švedske (gdje je Jens živio neko vrijeme), pa zato i imaju puno split albuma s Skandinavskim bendovima. Jens je sudjelovao i u izradnji Kriegsberichter DVD-a (najpoznatiji NS dokumentarci) jer je dio tima NS88 kuće. Jens sudjeluje u raznim drugim bendovima a nekoliko puta je i završio u zatvoru zbog zabranjenih simbola, govora mržnje itd. 1993. godine, a 1999. na dvije godine zbog vrijeđanja uspomene na mrtve. Početkom 90-ih u TV emisiji je pušten dio pjesme “Klansman” i u to vrijeme su se povećali napadi na strance što su članovi benda podržili. Zbog raznih zabrana bend skoro pa uopće ne svira uživo u Njemačkoj, iako su tamo svirali, prvi put 1999. godine i još nekoliko puta na raznim NPD manifestacijama. 2005. izašao im je album “Götter des Krieges” na kojem je kao vokal gostovao Lunikoff iz benda Landser i Die Lunikoff Verschwörung… Sljedeće godine izlazi im best of na kojem su stare pjesme u Metal stilu, s promjenjenim ilegalnim tekstovima. Kraftschlag je izdao 20-ak albuma od nastanka do danas. Jens ima i side-projekt - Švedski vikingarock bend Odins Änglar, a sezonski glazbenici iz Kraftschlaga sudjeluju u raznim Black Metal bendovima kao što su Magog, Camulos, Wolfswinter…

Preporuke albuma:
Svi



I za kraj… STURMWEHR, po meni najbolji Njemački RAC bend ikad, s preko 20 albuma, djeluje kao solo projekta Jensa, neki albumi su balade neki RAC, Jens ima i mnoge druge side-projekte kao što su - Sturm 18, Ruhrfront, Koma-Kolonne itd. Kako je sve što se o bendu već može reći napisao Žikk na svom blogu o punk glazbi biografiju pročitajte tamo - Sturmwehr biografija.

Post je objavljen 13.06.2010. u 09:56 sati.