Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/modestiblejz

Marketing

Svete krave


midas touch

Ima nešto u toj teži-ravnoteži pod ovim božjim nebom.
Predugo su već država u ime državno-javnih medija te mediji u ime države, legalizirano gulili ovaj iscijeđeni narod sve većom i većom, nerealno napuhanom rtv pristojbom. No koliko god narod sve nezadovoljnije stenjao pod teretom sve neizdrživijih mjesečnih obveza, država i državna televizija su gluho, sretno, dogovorno i složno - koračali stazama iste haračke kohabitacije. No svakoj idili dođe kraj, pa je kraj morao doći i ovom sretnom suživotu jer je jednom od partnera, u ovom slučaju državi - voda došla do grla, pa se nimalo oklijevajući odlučila riješiti svoga sve težeg tereta to jest bivšeg partnera u kriminalu - HRTa.

Prijedlogom sve blaziranije Vlade dosadašnja preplaćena rtv pretplata smanjiti će se sa 80 na 60 kuna, zbog kako je navedeno - smanjene platežne moći građana. Potez koliko proračunat i proziran (ali opet odavno poželjan), izazvao je i adekvatno prozirnu reakciju državne televizije – burno galamdžijanje i propinjanje na stražnje noge. Kao što se već subjekti dižu kad im se udari po džepu.

HRT je kao i svako uskvasalo državno poduzeće tovljeno na državnoj sisi - leglo nepotrebne administracije, korupcije, nepotizma, rasipništva i namještenih natječaja. Još od gubernerije konvertitskog A.Vrdoljaka u naslijeđe im je ostala izopačeno-izobličena polureligiozna-polupartijska slika o samima sebi da su neke katedrale narodnog (d)uha to jest svete krave, tabuizirane, nedodirljive i zaštićene.

Pa kad im je konačno rasipnost (baš kao i njihova televizijska pristojba koju nemilosrdni harač-inkasator donosi običnim građanima) - nemilosrdno stigla na naplatu, digli su se onda i HRTovci na stražnje noge, zabrinuti za vlastitu egzistenciju i kobajage medijske slobode.

Ma kaj god! Komercijalne televizije egzistiraju sasvim dobro. A običnog građanina nitko ne pita odakle će platiti režije pa ih ipak onaj najsiromašniji i najpošteniji redovito plaća. Preživjeti će HRT i sa naših 60 kuna kao što bi i sa 50 ili 40, koje očito kao i sve poklonjeno - ne cijeni dovoljno. U pitanju je naravno kao i uvijek samo njihova – pohlepa. HRT zaboravlja da u riječi tv-pretplata stoji značenje pretplatiti nešto, odnosno prije platiti sadržaj kojega gledatelj očekuje ali mu prečesto nije isporučen.

Obzir nikada nije spriječio HRTovce da krenu u hajku, pa su i ovaj put s lanca pustili svojeg najljućeg psa goniča, po narudžbi i prigodi, kada ustreba zapjenjenu Hloverku, da se u nikad ranijem Otvorenom (ringu) – u maniri slobodnih boraca obruši na ruku koja ju je do jučer dobro i obilato hranila. No ovaj put je lonac našao svoj poklopac, pa je u -svima s pravom- omraženom ministru Šukeru našla jednako beskrupuloznog i ispraznog protivnika to jest idealnu presliku same sebe. Demagogija HRTovih demagoga s jedne strane naišla je na jednak odgovor potpuno iste demagogije Vladinih demagoga s druge strane.

Hlo bleeee - Šuki meeee. Nikada nisam mislila da me dvoje beskrupuloznih demagoga može toliko gorko nasmijati, doista su zaslužili jedno drugo. Karma, ne?

U ovom obračunu interesa i profita pojam medijskih sloboda i radničkih prava, nemojmo se zavaravati, gospodi sa državne televizije jednako kao i gospodi iz Vlade - služi samo kao oružje a ne pravovaljani argument. Zlato je jedina stvar koja njih muči, a sinoć im je upravo njihov brkati bog Mida samo skresao u brk ono što ih spada – bog dao bog uzeo!

Meni je degutantno gledati kako Vlada svoje očajničke i zakašnjele poteze skriva iza plašta socijalne osjetljivosti, a jednako mi je degutantno gledati kako HRT svoju pohlepu, rasipništvo, neodgovornost i nesposobnost sada skriva iza plašta ataka na medijske slobode te plašta aktualne borbe za radnička prava. Udareni po džepu, tamo gdje ih najviše boli, HRTovci su u maniri revolveraša sa Divljeg zapada brzopotezno izvukli svoje najjače i najopakije oružje – argument ugrožavanja medijskih sloboda; zažarili su se telefoni povukle belosvetske veze okupljaju strani saveznici jer pojam medijskih sloboda, bilo s pravom upotrebljavan ili zloupotrebljavan, ima taj jedinstveni efekt da prelazi granice i diže tenzije do usijanja. Vrlo moćna, opaka i zapravo dijabolična stvar, zar ne.

Opasnost od terorizma, opasnost od islamizma, opasnost od cionizma, opasnost od globalizacije, crvena opasnost, nuklearna opasnost, opasnost od ugrožavanja medijskih sloboda… manipulatori i mufljozi današnjice na lageru imaju dovoljno prigodnih opasnosti za svaku svrhu, pa je tako i našim domaćim Ćiril Stipsama dovoljno prošetati među policama i izabrati jednu do dvije, po potrebi.

A i jednima i drugima bi bilo bolje da prava pravih radnika i građana ne uzimaju olako u svoja šporka omašćena usta, jer bi im se mogla u vidu šake uskoro u ta ista usta i vratiti. Je li Vladi pred sve izvjesnije socijalne nemire bilo pametno izgubiti medijsko zaleđe ili je HRT u tom istom socijalno uznemirenom narodu izgubio kredilibiditet – tko je u ovoj igri dobitnik a tko gubitnik na duže staze, pokazati će se vrlo skoro. Lonac kuha dok ne pokipi, a onda kipi po svima.

Gospodi mogu samo poručiti da se danas u 13,00h poklope ušima i umjesto sazivanja konferencije na kojoj će lamentirati o svojoj nesreći zloupotrebljavajući servis koji bi trebao služiti građanima a ne njihovim privatnim poslovima i obračunima - bace oko na konkurentsku komercijalnu NovuTv i reprizu sinoćnje emisije Provjereno u kojoj od naših pločanskih azbestaša mogu učiti što to doista znači živjeti obespravljeno, zaboravljeno, osiromašeno, očajno, na rubu života i smrti.

I oprostite mi unaprijed što ne mogu suosjećati sa patnjama HRTa i patnjama Vlade dok se neki od njihovih djelatnika upravo odmaraju u Južnoafričkoj Republici ili se planiraju ovo ljeto kolektivno odmarati na skrovitim jadranskim plažama dok nam država tone.


Post je objavljen 11.06.2010. u 11:30 sati.