Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/drinica

Marketing

Po šumama i gorama...

"Pjevane su pjesme o „šumama i gorama", o navodnoj „slavi borbe" koja se njima pronosila, a šume su bile prisiljene otvoriti svoju utrobu i stidjele se što nisu bile sposobne progovoriti o sramotnim zločinima. Šume su trebale poslužiti kao pokrov memorije, kao zaborav i prostor straha.
...
No, nakon desetljeća, ni šume više ne mogu šutjeti. Teške su im kosti žrtava. Pozivaju ljude da progovore; da se ne boje; da olakšaju dušu istinom. Pa, ako zločinci i njihova djeca, stvarna i duhovna, ne čuju plač udovica, sinova i kćeri; ako suze nisu bile dovoljne da netko pokuša naći pravednost, možda će čuti glas i krik šume, možda će osjetiti korijenje koje podiže mrtve i lišće koje se razgrće da budu pronađeni tragovi onih o kojima se šutjelo.
Kao što su subraća franjevci ovdje ostavljali zrnca krunice, danas je ova šuma velika krunica koja poziva na molitvu i obvezuje nas da ne šutimo. Mnogi misle da je moguće otkloniti tu istinu; štoviše, o njoj se politički ili ideološki dogovoriti, ali radost naše domovine i naroda bez te istine ne može postojati. I svaki put ćemo se čuditi, kada se vrate ista pitanja. Jer to je pitanje života; to je povorka zaustavljena smrću, a mi smo pozvani na život. I dok se smrti snagom ljubavi i istine ne kaže da odstupi; dok ju se ne imenuje u njezinoj prijevari, ona će sprječavati životnu radost. O tome se ne može pregovarati, a svaka nova laž još je veća suza na licu hrvatskoga društva.
...
Mladi, tražite istinu. Ne dopustite se zavesti dojmom glasnijih. Njihovom se glasnoćom očito žele zaglušiti koraci kolona u tamu. Lako ćete osjetiti tko govori iz ljubavi, a tko iz sebičnosti i nesigurnosti pred prodornim pogledom Gospodara života."

Homilija zagrebačkog pomoćnog biskupa Ivana Šaška na misi s molitvom za žrtve „Križnoga puta" pobijene od strane partizana tijekom II. svjetskog rata u maceljskoj šumi, Crkva muke Isusove, Macelj, 6. lipnja

Na žalost ima toga još...I još...

"Široki Brijeg: Pronađeno 26 posmrtnih ostataka pobijenih u poraću II. svjetskog rata

Očevici tvrde da je među pobijenima i jedan hercegovački fratar "

"Na sličan način krenulo se i ove godine u Knešpolje pokraj Širokog Brijega. Očevidci govore da se u predjelu zvanom Dubrava nalaze posmrtni ostatci više vojnika i civila, a među njima bi trebao biti i jedan fratar, vjerojatno fra Mariofil Sivrić.
Tragom tih svjedočanstava 26. svibnja počela su iskapanja na lokalitetu Dubrave koja vodi Vicepostulatura na čelu s fra Miljenkom Mićom Stojićem, te Povjerenstvo za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Široki Brijeg. U iskapanjima sudjeluju i stručnjaci prof. dr. Marija Definis Gojanović s patologije KB Split i prof. Tihomir Glavaš, arheolog.
Do sada su otvorene tri grobnice i pronađeno ukupno 26 tijela. Čini se da među žrtvama ima i vojnika i civila. Među kostima pronađeni su različiti predmeti: češljevi, dugmad, olovke, krunica i medaljica, značke s vojničkih kapa, pribor za jelo, pločice s ugraviranim podacima, što bi trebalo olakšati identifikaciju. Tijela više žrtava su s još očuvanim čizmama i prostrijelnim ranama na lubanji....
Ovakvi napori trebali bi biti primjer i poticaj državama u kojima se nalaze masovne grobnice Drugoga svjetskog rata i poraća da istraže masovne grobnice i učine sve kako bi žrtve bile identificirane i dostojno pokopane".

IKA vijest o jezivim širokobriješkim otkrićima...

Post je objavljen 08.06.2010. u 22:05 sati.