Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sempercontra

Marketing

Radnici će opet ostati sami?




U lokalnom tjedniku Međimurske županije svoju kolumnu ima i Branko Vukšić pod naslovom „Pisma iz Zagreba“. Na jednoj od regionalnih TV postaja vodi emisiju „Vježbanje demokracije“. Koliko je autoru ovog posta poznato s Dragutinom Lesarom sudjelovao je u osnivanju nove političke stranke „Hrvatski laburisti - stranka rada“ u organizaciju koje sam se i sam u prvim počecima uključio, pa onda ipak odustao. Razlog? Morao bih promijeniti naziv bloga – „Semper contra“ sretan !

S njegovim stavovima, kao uostalom i sa stavovima mnogih drugih, ponekad se slažem, ponekad ne. No u načelu gospodin Vukšić se manje-više drži jedne određene linije čiji je glavni smjer: da bi vlast, i ne samo ona, bila dobra treba je kritizirati. U svakom broju lista objavljuje poveći komentar, a u dodatku, kao BIS na koncertima ozbiljne ili popularne glazbe, doda i P.S.

Tako je u posljednjem broju tjednika objavio komentar pod naslovim „Krizu su skrivili nesposobna vlast i gramzivi kapitalisti, a ne radnici“. Temu komentara najbolje ćete sagledati ako citiram podnaslove: „Iz krize preko leđa radnika?!“, „Vlada čuje jedino glas ulice“, „Zajednički, a ne interes moćnika“, „Jedino su neosporna prava kapitalista“, „Put u moderno robovlasništvo“. Osobno i nemam baš puno toga dodati tom članku, osim eventualno jedne napomene: sve što vrijedi za kapitaliste u Hrvatskoj, vrijedi i za bjelosvjetske, posebno iz bankarskog sektora. Upravo potonji su proizveli ovu krizu svojom nezajažljivošću uz naravno naklonost političara koji počev od Regana i Tacherice drže štangu tzv liberalnom kapitalizmu. Pa sada imamo što imamo.

Mene ovaj puta više zanima BIS pod P.S. pa ga prenosim u cijelosti:

„O čemu se sve Kaptol nije izjašnjavao?! O prezervativima, umjetnoj oplodnji, (ne)radnoj nedjelji, glasovanju dijaspore, profilu predsjednika države….te koječemu drugom vodio je Kaptol prave medijske ratove. No, o namjeri vlasti da obespravi radnike te da pogoduje bogatima da budu još bogatiji, Katolička crkva u Hrvatskoj šuti. Zašto? Možda zato što su njezini najveći donatori upravo svetom vodom škropljeni tajkuni?! Ili, možda, zato što misli da su stečena radnička prava ostaci komunizma čije tragove treba zatrti? Crkva se miješa u izborni zakon, ali o pravima većine svoga stada ne želi ni zucnuti. Eto, primjerice, radnička će prava braniti i estradne zvijezde, ali ne i Crkva!?

No, poziv da i estradnjaci poput Severine pomognu skupiti oko 450 tisuća potpisa za referendum kojem bi se reklo „ne“ nakaradnom Zakonu o radu, dvosjekli je mač. Što ako sindikate podupre, uz Severinu, primjerice, i Marko Prković Thomson ili neki drugi pjevač čija je imovina višestruko veća od one s plaćenim porezom? Mogu li zvijezde koje ni jedne sekunde ne dijele sudbinu s radnicima prati svoju savjest tobožnjom potporom obespravljenima? Mislim da su sindikati na čelu s Ozrenom Matijaševićem izabrali pogrešna sredstva hoteći se domoći većini radnika žuđenog cilja
(ili svojih sinekura, napomena sempera).

Poštovani čitatelji, dajte svoj potpis za referendum jer ćete, u protivnom, uskoro postati tajkunskim robom. S, jasno, vlašću kakvu zaslužujete.“

Moj P.S.
Očigledno je ovaj tekst pisan prije najnovijih „događanja“ glede a u svezi, velikom pompom najavljenog, sakupljanja potpisa za referendum protiv novog Zakona o radu. Danas, kada vidimo kako „vrli i časni“ vođe raznoraznih sindikata odlaze na poklonstvo najprije Predsjedniku, pa onda od njega Premijerki iako su se samo dan, dva ranije kleli da na sastanke i razgovore ići neće, i to još bez predsjednice najvećeg sindikata koja je podnijela neopozivu (je li?) ostavku na funkciju zbog…., gledam i vidim da su radnici opet ostali sami na čistini brisanog prostora po kojem vlada i kapitalisti (tzv poslodavci) pucaju svim oružjima kao Maksim po diviziji.


Post je objavljen 08.06.2010. u 18:02 sati.