Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hdzbihposavina

Marketing

Izaslanstvo HDZ BiH razgovaralo je u subotu 5. lipnja 2010. godine, u zgradi veleposlanstva RH u Sarajevu, sa izaslanstvom HDZ Hrvatske.

Izaslanstvo HDZ BiH, predvođeno predsjednikom dr. Draganom Čovićem razgovaralo je u subotu, 5. lipnja 2010. godine, u zgradi veleposlanstva RH u Sarajevu sa izaslanstvom HDZ Hrvatske koje je predvodila predsjednica i premijerka RH Jadranka Kosor.

Na sastanku je bilo riječi o povijesnom potpisivanju sporazuma koji su 31. svibnja 2010. godine u Zagrebu potpisali Jadranka Kosor i dr. Dragan Čović - sporazumu između HDZ BiH i HDZ Hrvatske. „To je sporazum koji nas upućuje na novo vrijeme, na jedan drugačiji odnos između Hrvata u Republici Hrvatskoj i BiH. Taj sporazum vrlo jasno govori o jedinstvu hrvatskog naroda. Hrvati BiH imaju povijesnu priliku – predstojeće Opće izbore u BiH i novi Ustav. Vrijeme je da se Hrvati ponovno okupe oko svoje stožerne stranke u BiH – a to je HDZ BiH. BiH mora u potpunosti biti integrirana u euroatlantske integracije“, zajednički je zaključak, te je istaknuto kako će HDZ Hrvatske podržati sve aktivnosti HDZ BiH glede predstojećih Općih izbora u BiH.

U ime HDZ Hrvatske gospođa Jadranka Kosor je ponovno zahvalila dr. Draganu Čoviću i HDZ BiH na reakciji na dogovor oko ustavnih promjena u RH.

„Po prvi puta su Hrvati izvan Hrvatske dobili ustavnu garanciju da će biti u Hrvatskom saboru i po prvi put su dobili garancije da neće biti moneta za potkusurivanje u političkim prepucavanjima u RH. To je najveća vrijednost. Ovaj sporazum između HDZ Hrvatske i HDZ BiH nudi nešto drugo, nešto novo – jedan drugačiji način pomoći Hrvatima u BiH. Ovaj sporazum daje garanciju da će HDZ Hrvatske i HDZ BiH – dvije najjače hrvatske političke stranke u RH i BiH o tome raditi u budućnosti“, istaknuto je na sastanku.

Predsjednica HDZ i premijerka RH Jadranka Kosor predvodit će izaslanstvo HDZ Hrvatske koje će 29. Lipnja nazočiti otvaranju Političke akademije HDZ BIH u Mostaru. Tom prigodom gospođa Kosor će otvoriti Političku akademiju HDZ BiH i održati prigodno predavanje.

U izaslanstvu HDZ BiH bili su:

- Predsjednik HDZ BiH dr. Dragan Čović;

- Dopredsjednica HDZ BiH Borjana Krišto;

- Voditelj Ureda za odnose s javnošću HDZ BiH Mišo Relota

Izaslanstvo HDZ BiH, predvođeno predsjednikom dr. Draganom Čovićem, razgovaralo je u ponedjeljak, 31. svibnja 2010. godine, u Zagrebu s predsjednicom HDZ i premijerkom Republike Hrvatske Jadrankom Kosor i članovima Predsjedništva HDZ Hrvatske. Tom prigodom predsjednici HDZ Hrvatske i HDZ BiH – Jadranka Kosor i dr. Dragan Čović su potpisali strateški sporazum o partnerstvu i međusobnoj suradnji HDZ BiH i HDZ Hrvatske

SPORAZUM

O PARTNERSTVU I MEĐUSOBNOJ SURADNJI HDZ BiH i HDZ HRVATSKE

I

Polazeći od zajedničkog zauzimanja za promicanje demokratskih i europskih vrijednosti, kao dvije sestrinske stranke u okviru Europske pučke stranke (EPP), HDZ Hrvatske i HDZ BIH potpisuju ovaj sporazum kako bi osnažile partnerske odnose i produbile sve oblike međusobne suradnje.

II

Obje stranke će se kroz osnaženu međusobnu suradnju zauzimati za afirmaciju BiH kao cjelovite države s učinkovitim državnim institucijama i jasnom euroatlantskom perspektivom, u kojoj će u potpunosti biti osigurana prava Hrvata kao konstitutivnog naroda.

III

U okviru EPP i drugih foruma u kojima HDZ Hrvatske i HDZ BiH zajedno sudjeluju, obje će se stranke zauzimati za promicanje ustavne jednakopravnosti triju konstitutivnih naroda u BiH kao i svih građanki i građana BiH.

IV

U ozračju međusobnog uvažavanja, a u cilju postizanja dobrih političkih i demokratskih odnosa, stranke izražavaju spremnost da će kroz svoj rad i djelovanje analizirati sva otvorena pitanja od obostranog interesa.

V

Obje stranke izražavaju spremnost da prema ukazanoj potrebi i izvršenoj procjeni drugoj strani stave na raspolaganje potrebne ljudske i materijalne resurse za provedbu zajedničkih utvrđenih ciljeva, a sukladno s načelima izraženim u ovom Sporazumu.

URED ZA INFORMIRANJE HDZ BiH



Post je objavljen 06.06.2010. u 18:03 sati.