Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/krvavipleskomunista

Marketing

Ne smije se šutjeti - Knjiga 'Prikrita grobišta'

U Sarajevu je u organizaciji HKDD-a predstavljena knjiga "Prikrita grobišta". Riječ je o izvješću povjerenstva Vlade Slovenije za rješavanje pitanja skrivenih grobišta. Izdavač slovenskog izdanja je Družina iz Ljubljane. Nakon što je prevedena na hrvatski jezik, knjigu je izdalo Hrvatsko katoličko dobrotvorno društvo iz Sarajeva. U knjizi su doneseni znanstveni članci od 11 autora, a knjigu je uredio predsjednik povjerenstva Jože Dežman. Nakon uvoda na čak 436 stranica knjige doneseni su tabelarni popisi evidentiranih grobnica na području Slovenije. Ukupno je evidentirano 581 grobnica, a u tabelarnom prikazu osim autentičnih fotografija zabilježene su mikrolokacije, općine i nacionalnost žrtava te kategorije grobišta.

Arhiva

Prema riječima don Ante Jelića, predsjednika Hrvatskog katoličkog dobrotvornog društva, koji se inače bavi ovom tematikom, u 122 grobnice su samo pobijeni Hrvati, u 17 grobnica su Hrvati drugi narodi, u 22 grobnice nalaze se pobijeni različite nacionalnosti, a o 135 grobnica još nema podataka. U čak 125 grobnica nalaze se Slovenci, Talijani u 1, Nijemci u 118, Romi u 3, Rusi u 8 te Mađari u 5 grobnica. - Prema dostupnim dokumentima, nalogodavci su bili iz vrha komunističko-partizanske vlasti na čelu s Josipom Brozom Titom, a izvršitelji su bile partizanske postrojbe sa svojim zapovjednicima, kazao je don Ante Jelić. Inače, i u samoj knjizi nalazi se mnoštvo pronađenih dokumenata u arhivu Slovenije, veliki broj svjedočenja očevidaca, lokalnih stanovnika, kao i jedan broj koji su sudjelovali pri samom ubijanju žrtava. Sve ove strahote i ubijanja poslije završetka II. svjetskog rata u Sloveniji i Bleiburgu, te na križnim putovima do Makedonije i Kotora, koje su počinili komunisti i partizani, ne smiju se prešućivati, naglasio je Jelić.

Iskapanje

U BiH je evidentirano 90 masovnih grobnica. Njihove lokacije se nalaze u okolici Kiseljaka, Kreševa, Novog Travnika, pa čak i u Sarajevu, i to na lokaciji današnjeg željezničkog kolodvora, kao i na Vracama. Na Vracama je pobijeno najviše Hrvata nakon Drugoga svjetskog rata. - Meni je drago što se upravo ovih dana na području Knešpolja vrši iskopavanje žrtava iz Drugoga svjetskog rata, među kojima ima svećenika. Velika je ulogu profesora dr. Mile Lasića koji je to sve počeo pripremati i organizirati, kazao je don Ante Jelić. Profesor Ivica Mršo je kazao kako bi se ona s pravom mogla nazvati i "prikrivena istina", što je potpuno točno s obzirom na veliko razdoblje šutnje i skrivanja zločina iz doba komunizma. S druge strane, profesor Semir Busovača je istaknuo kako je najveći zločin šutjeti.

VL / Hercegbosna.org

Post je objavljen 04.06.2010. u 18:00 sati.