Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

VATROGASCI UMORNI ALI NE POSUSTAJU

SLAVONIJA / ISTRA

Stanje u Slavoniji zbog poplava je alarmantno, a kiša i dalje ne prestaje padati. Na području slavonskobrodskog i novogradiškoga Posavlja poplavljena su polja te lokalne i županijske prometnice, a voda je došla i do nekih kuća. Izvanredno stanje proglašeno je u Sibinju, Gornjoj Vrbi te Podcrkavlju, a u Slobodnici, Vrpolju i Rastušju već je počela evakuacija stanovništva.

Najkritičnije je na području Sibinja gdje se u mjestu Slobodnica izlio lateralni kanal Jelas-polje. Oko kuća na tom području utvrđeni su zečji nasipi, a sve su županijske ekipe za obranu od poplava na terenu. Pomažu im i profesionalna vatrogasna postrojba iz Slavonskog Broda i dobrovoljna vatrogasna društva. Ukupna šteta u poljoprivredi procjenjuje se na više od 200 milijuna kuna!

Zbog obilne kiše u baranjskom mjestu Batina u okolici Osijeka odronilo se brdo i poklopilo jednu kuću u kojoj je bila starica. 70-godišnja Marija Lavrović gotovo dva sata je bila zatrpana u kući pod zemljom. Žena je u kući ostala prikliještena uz veš-mašinu, a spasioci - vatrogasci, policija i lokalno stanovništvo - pokušavali su doći do nje kopajući zemlju rukama, lopatama i svime što im je došlo pod ruku. Žena je s ozlijeđenom nogom i okom te u stanju šoka prevezena u bolnicu. Policija je izvijestila kako je klizanje tla i urušavanje na obiteljsku kuću uzrokovano obilnim padalinama.

Mnogo posla imaju i vatrogasci koji ispumpavaju vodu iz poplavljenih podruma, a na terenu su stalno i djelatnici Elektre s obzirom na to da zbog nevremena dolazi do brojnih oštećenja na vodovima. Prema podacima s Meteo postaje Jelas, u posljednjih 40-ak sati na brodskom je području palo 116 litara kiše po kvadratnom metru. Koliko je to neuobičajeno, najbolje pokazuje podatak da tijekom cijelog svibnja inače u prosjeku padne oko 60 litara po kvadratnom metru.

Za sada, kako se doznaje, ima dovoljno ljudi na terenu te se u Županijskom stožeru za zaštitu i spašavanje još uvijek nije razmatralo povlačenje vojske za ispomoć na ugroženom području. Lokalno se stanovništvo samoinicijativno organiziralo u borbi protiv poplave, a u pričuvi je još ljudskih kadrova koji će zamijeniti iscrpljene vatrogasce, redovne snage hrvatskih voda i druge.

Jako nevrijeme koje je u nedjelju i ponedjeljak pogodilo područje Umaga i Novigrada velike je štete nanijelo poljima pod rajčicom, jer je čak 20-ak hektara bilo pod vodom. Vatrogasci su imali pune ruke posla s ispumpavanjem vode, ali i odstranjivanjem i rezanjem stabala i grana s objekata i prometnica u Novigradu i oko njega, gdje je u ponedjeljak pijavica poharala autokamp Kastaniju.
pročitaj više



Post je objavljen 01.06.2010. u 21:00 sati.