Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Izraelsko napad - priopćenje Zelene liste


Zagreb, 1. lipnja 2010..

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

IZRAELSKI NAPAD NA HUMANITARNI KONVOJ
APSOLUTNO JE NEPRIHVATLJIV

Stranka Zelena lista, pridružena članica Europskih zelenih, izražava ogorčenje napadom izraelskih snaga na brodove koji su prevozili humanitarnu pomoć u Gazu, što je rezultiralo smrću najmanje 19 osoba i više desetaka teško ranjenih.

Tim se povodom oglasila i Europska zelena stranka, čiji glasnogovornici Monica Frassoni i Prilippe Lambert kažu: "Ne može biti opravdanja za ovo ilegalno korištenje pretjerane sile u međunarodnim vodama. Dijelimo osjećaj bijesa ljudi širom svijeta zbog tog napada. (...) Izražavamo saućešće obiteljima žrtava."

Supredsjednica Zelene liste Vlasta Toth ističe: "Nažalost, napad predstavlja kontinuitet izraelske politike prema Pojasu Gaze, najvećem izbjegličkom logoru na svijetu."

Zbog blokade koju je Izrael nametnuo, dostava nužne humanitarne pomoći nije moguća kopnenim putem. Europska unija i međunarodna zajednica u cjelini moraju izvršiti pritisak na Izrael da ukine tu blokadu. Nažalost, činjenica da nisu pružile potporu konvoju bila je signal koji je država Izrael protumačila kao dozvolu za ovaj čin terora.

Neozbiljno je također kao opravdanje navoditi da su civili na brodovima priručnim sredstvima napali vojnike, koji su stupili na brod; imali su pravo na obranu..

EU i UN moraju djelovati s maksimalnom hitnosti da se pomoć dostavi ljudima u Gazi, koji je očajnički trebaju.

Imperativ je da se odmah provede međunarodna istraga i ustanove činjenice o ovom napadu.

Europska zelena stranka i Zelena lista kao njen dio djeluju u skladu s načelima međunarodne solidarnosti, zaštite ljudskih prava i nenasilja, te osuđuju akte terora protiv civila, bez obzira tko je počinitelj a tko žrtva i bez obzira kakva se opravdanja navode.

Za Zelenu listu:

Zoran Oštrić
član Glavnog odbora

Post je objavljen 01.06.2010. u 15:53 sati.