Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hdzbihposavina

Marketing

Izaslanstvo HDZ BiH nazočilo obilježavanju 20. obljetnice OO HDZ BiH Gradačac



Izaslanstvo HDZ BiH boravilo je u nedjelju, 30. svibnja 2010. godine, u posjetu općini Gradačac te je nazočilo Svečanoj akademiji koja je upriličena u povodu obilježavanja 20. obljetnice Općinskog odbora HDZ BiH Gradačac.

Predsjednik OO HDZ BiH Gradačac Marijan Šimić u svom obraćanju je nazočne upoznao s počecima HDZ u ovom kraju, povijesnom putu HDZ BiH od 17. lipnja 1990. godine do danas, velikoj žrtvi hrvatskog naroda Gradačca u Domovinskom ratu (preko 170 poginulih pripadnika HVO), te aktualnoj teškoj poziciji hrvatskog naroda u općini Gradačac. „Danas se vodi nerazumljiva politika vladajućih struktura spram Hrvata Gradačca. Hrvati ne mogu konzumirati prava koja mu proistječu iz ustava i zakona. Zaboravile su se zasluge hrvatskog naroda tijekom Domovinskog rata, a u zadnje 2 godine dodatno se usložnila situacija glede položaja i prava Hrvata Gradačca. Danas niti jedan Hrvat ne radi u olpćinskim strukturama, niti jednom javnom poduzeću. Hrvati Gradačca žele europsku BiH koja je i domovina hrvatskog naroda. Mi se nećemo iseliti, a ne želimo biti narod drugog reda“, istaknuo je Šimić u svom obraćanju.



Marijan Šimić, kandidat HDZ BiH za predsjedavajućeg Općinskog vijeća Gradačac, nije izabran na ovu poziciju na konstituirajućoj sjednici OV-a iako je sukladno ustavnim predsjedavajući OV-a trebao biti Hrvat. Naime na posljednjim lokalnim izborima 2008. je za općinskog načelnika izabran kandidat SDA Fadil Imširović iz reda bošnjačkog naroda. Sukladno tome predsjedavajući OV-a je trebao biti izabran iz reda drugog konstitutivnog naroda. Prijedlog je bio da to bude Marijan Šimić, kandidat HDZ BiH, međutim, za predsjedatelja je izabran Adem Hanić, zastupnik Liste nezavisnih kandidata GM-4, a za dopredsjednicu Asmira Kukuruzović, vijećnica iz reda nacionalnih manjina. Time je na najgrublji način prekršen Ustav FBiH i Ustav Tuzlanske županije i odaslana jedna ružna slika o Gradačcu, kakvu ovaj gradić ne zaslužuje.

Član Predsjedništva HDZ BiH i predsjednik ŽO HDZ BiH Soli Mijo Krešić je istaknuo kako se na prostoru Gradačca se manifestira nešto kako BiH ne bi trebala funkcionirati i ne bi smjela izgledati. „Bojim se da će na svim hrvatskim kućama u Gradačcu uskoro stajati samo dvije riječi – prodaje se. Zastrašujuće je da je više od 20 povratničkih obitelji, prošle godine opet napustilo Gradačac. To je golema šteta i pokazatelj odnosa većinskog naroda naspram manjine. Problemi su krenuli kada je HDZ BiH postao parlamentarna stranka u Gradačcu. HDZ BiH će nakon predstojećih Općih izbora 2010. ponovno biti parlamentarna stranka u Skupštini Tuzlanske županije, istaknuo je Mijo Krešić.

Dopredsjednik HDZ BiH i zastupnik HDZ u Hrvatskom saboru Rade Bošnjak je u svom obraćanju je poručio: „HDZ BiH stožerna je stranka hrvatskoga naroda u BiH. Bosna i Hercegovina je naša država, Bosanska Posavina je naša! Hrvati u BiH su danas ustavno nejednakopravni s druga dva konstitutivna naroda u BiH. Nas mora zadovoljiti jedino istinska ustavna jednakopravnost hrvatskoga naroda u BiH. Realno je očekivati kako će BiH u razdoblju od tri do pet mjeseci nakon izbora dobiti novi Ustav. Mi smo javnosti već odavno ponudili naše viđenje tog novog Ustava – BiH u međunarodno priznatim granicama, jednakost tri konstitutivna naroda u BiH i diskontinuitet teritorija u BiH kroz četiri federalne jedinice na srednjoj razini vlasti. Ovo će apsolutno spriječiti bilo kakvo razmišljanje ili tehničku mogućnost bilo kakvih podjela. Zaštitit ćemo do kraja ustavnu poziciju hrvatskoga naroda u BiH. Cilj HDZ BiH je osigurati minimalno 130.000 glasova na predstojećim Općim izborima i dobiti hrvatskog člana Predsjedništva BiH. HDZ BiH je stranka koja svojim političkim djelovanjem nastoji stvarati političku opciju prihvatljivu za sve demokratske i proeuropske orijentirane političke trendove te da svoj izborni program temelji na socijalnoj osjetljivosti, ekonomskim programima i izgradnji pravne države“, istaknuo je u svom obraćanju dopredsjednik HDZ BiH i zastupnik HDZ u Hrvatskom saboru Rade Bošnjak.

U izaslanstvu HDZ BiH bili su:

- Rade Bošnjak, dopredsjednik HDZ BiH i zastupnik HDZ u Hrvatskom saboru;

- Ilija Filipović, član Predsjedništva HDZ BiH;

- Vilim Primorac, član Predsjedništva HDZ BiH;

- Ivo Andrić Lužanski, član Predsjedništva HDZ BiH i zastupnik HDZ u Hrvatskom saboru;

- Mijo Krešić, član Predsjedništva HDZ BiH i predsj. ŽO HDZ BiH Soli;

- Mišo Relota, voditelj Ureda za odnose s javnošću HDZ BiH;

URED ZA INFORMIRANJE HDZ BiH

Post je objavljen 30.05.2010. u 23:09 sati.