Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Izraelski teroristički napad na humanitarni konvoj


Prosinac 2008Europski zeleni jučer su reagirali priopćenjem na izraelski napad na humanitarni konvoj. Najnovija brojka žrtava je 19 poginulih i 36 ranjenih. Turska je optužila Izrael za državni terorizam i traži pomoć NATO-a.

IZRAELSKI NAPAD NA HUMANITARNI KONVOJ POMOĆI GAZI JE APSOLUTNO NEPRIHVATLJIV

Glasnogovornici Europske zelene stranke (EZS) najoštrije osuđuju napad izraelskih snaga na brodove koji su prevozili humanitarnu pomoć u Gazu, što je rezultiralo smrću najmanje 10 osoba [19,. po kasnijim vijestima] i mnogo više teških ozljeda.

Su-glasnogovornici EZS, Monica Frassoni i Prilippe Lambert, kažu:

"Ne može biti opravdanja za ovo ilegalno korištenje pretjerane sile u međunarodnim vodama. Dijelimo osjećaj bijesa ljudi širom svijet zbog tog napada koji je ubio barem deset aktivista i ostavio desetine ozbiljno ranjene. Izražavamo suosjećanje obiteljima žrtava."

Iako izraelske vlasti žele aktivistima nalijepiti etiketu "pro-palestinskih", oni su zapravo humanitarci, koji nastoje dostaviti nužnu pomoć ljudima u Gazi, pomoć koja ne može biti prevožena drugim putem zbog blokade koju je Izrael nametnuo. Europska unija i međunarodna zajednica u cjelini moraju izvršiti pritisak na Izrael da ukine tu blokadu, pa konvoji humanitarne pomoći kao ovaj koji je bio napadnuti više neće biti potrebni .

Moramo također istaknuti da je jedan od razloga zašto je Izrael osjetio da smije djelovati na taj način bio i to, što EU i šira međunarodna zajednica nisu dali svoju potporu konvoju pomoći.

EU i UN moraju djelovati s maksimalnom hitnošću da dostave pomoć ljudima u Gazi koji je tako očajnički trebaju. Imperativ je da se odmah provede međunarodna istraga i ustanove činjenice o ovom napadu.

Graham Burgess

Media and Communications Officer

European Green Party

Post je objavljen 01.06.2010. u 07:20 sati.