Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Rub znanosti... a što je s druge strane?


Reasonable Conduct in ScienceAko tvrdimo, da je nešto "na rubu znanosti", treba se zapitati - a što je s druge strane? Nevolja je kad je s druge strane lažna znanost: neobuzdana mašta ili svjesna prevara, koje se pokušavaju prikazati kao znanost.

Da Zemlju posjećuju vanzemaljci, hipoteza je koju možemo testirati. Ne može se apsolutno isključiti, ali koji su dokazi? Uvijek dokazivati mora onaj koji nešto tvrdi (da Zemlju NE posjećuju vanzemaljci, načelno je nemoguće dokazati, kao i da ne postoje vampiri, kentauri, štrumpfovi isl.). Ako netko godinama tvrdi da je nešto istina, a ne može predočiti nikakav suvisli dokaz, on prelazi granicu između prave i lažne znanosti.

Nešto je posve drugo, pak, kad su s druge strane umjetnost, filozofija, religija, ili politička rasprava (rasprava o stvarima polisa! pogledajte moj tekst: Politika je previše ozbiljna stvar da bismo ju prepustili političarima). Stvaralačka mašta slično radi kod svih kreativnih ljudi, a znanosti se odlikuju od drugih djelatnostima posebnim, rigidnim procedurama provjere: svaka "ideja" u znanosti je tek "hipoteza" koju treba testirati. U drugim duhovnim djelatnostima nije tako i ne može biti.

Nije ni poželjno (ideje "scientokracije" ili "ekspertokracije", da znanstvenici ili "stručnjaci" trebaju vladati). Umjetnička mašta pruža nam nenadoknadive užitke, u "metafizička" pitanja naš se duh neminovno upušta, a znanost nam ne može dati odgovore na etička pitanja. Znanost istražuje ono što jest, a ne raspravlja o onome što treba biti. Zato postoje i drugi izvori spoznavanja i samospoznavanja.

NIje isto ni u svim znanostima. Pristaša sam obnove "kritičke teorije društva" (istraživanja sa sudjelovajem", "akcijska istraživanja", "angažirana znanost"), gdje ipak uvodimo u igru neke van-znanstvene, etičke i svjetonazorske postavke o onome što treba biti, čemu treba težiiti, što treba činiti (npr. rast slobode i blagostanja za sve). Tu smo svjesno "na rubu". U društvenim znanostima, kad istražujemo sebe same, vanznanstveno vrednovanje je praktički nemoguće posve eliminirati, a mislim da nije ni potrebno. Ali ipak moramo biti svjesni gdje je granica.

A i u prirodnim znanostima, pojavljuju se pitanja na koju se vrstu istraživanja treba usmjeriti, kako koristiti rezultate znanosti isl.. Znastvenici se moraju time baviti, kao i svi mi ostali; ne zato jer su znansvenici, nego zato, jer su ljudi.

Pogledajte i dva moja prethodna članka na ovu temu:
Znanost se bazira na mašti - i na provjeri
Emisija "Na rubu znanosti" ne bavi se znanošću

Post je objavljen 31.05.2010. u 17:49 sati.