Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Bugarska i Hrvatska daju punu podršku Sarajevskoj konferenciji

Hrvatska i Bugarska imaju vrlo dobre i prijateljske odnose, bez otvorenih pitanja, i žele zajedno nastaviti u istom duhu i unaprijediti suradnju u svim područjima od zajedničkog interesa, izjavio je danas u Zagrebu hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković nakon sastanka s bugarskim kolegom Nikolajem Mladenovom.



"Hrvatska i Bugarska imaju iznimno dobre i prijateljske odnose, u njima nema otvorenih pitanja i izrazili smo želju da nastavimo u istom duhu... i da unaprijedimo suradnju u svim područjima od zajedničkog interesa", rekao je Jandroković u izjavi za novinare. Zahvalio je na potpori Bugarske Hrvatskoj pri ulasku u NATO te u približavanju EU-u.

"Bugarska će nastaviti podupirati Hrvatsku na putu u Europsku uniju, uključivo i u otvaranju preostalih poglavlja u pregovorima. Što prije Hrvatska uđe u EU, to ćemo prije imati još jednog saveznika s kojim možemo zajednički raditi u okviru Unije", istaknuo je Mladenov koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj. Također je rekao da između dviju zemalja ne samo da nema otvorenih pitanja nego imaju i zajednička stajališta o temeljnim pitanjima u regiji. Ta su stajališta da će jugoistok Europe imati zajamčenu stabilnost i napredak tek kad bude u EU-u, a da bi se to postiglo, potrebno je ukloniti neke teškoće i provesti unutarnje reforme.

"I Hrvatska i Bugarska su vitalno zainteresirane da taj dio Europe bude stabilan i prosperitetan", kazao je Jandroković.

"Smatramo da naše dvije zemlje mogu zajedno podupirati te zemlje da shvate lekciju koju smo mi naučili na tome putu", rekao je Mladenov.

Poduprli su i nastojanja Europske unije i međunarodne zajednice u stabiliziranju jugoistočne Europe te su razmijenili mišljenja i o idućoj konferenciji Europska unija - zapadni Balkan u Sarajevu. Mladenov je rekao da će se u Sarajevu snažno zauzeti za potvrdu perspektive proširenja EU-a i liberalizaciju viznog režima za BiH i Albaniju.

"Mi u Hrvatskoj od sarajevske konferencije ne očekujemo ni čudo ni neki spektakularan napredak. Važno je i pozdravljamo da se ta konferencija uopće događa i da će, vjerujemo, uroditi pozitivnim zaključcima", rekao je Jandroković, dodavši da će na njoj biti ministri vanjskih poslova svih zemalja u regiji, uključivo Srbiju i Kosovo. Kazao je kao očekuje da će u izjavi španjolskog predsjedništva EU-a na kraju konferencije biti "ohrabrenje i poruka da svaka zemlja u regiji ima priliku postati članicom EU-a, naravno kad u cijelosti ispuni kriterije i standarde".

Ministri su naglasili da je važno unaprijediti gospodarsku suradnju. Izrazili su zadovoljstvo što su dvije nacionalne agencije za poticanje ulaganja nedavno potpisale sporazum o suradnji, te sutrašnjim sastankom Zajedničke komisije za gospodarsku suradnju koji će se održati u Sofiji.

Na novinarski upit kako ocjenjuje jučerašnji posjet predsjednika Ive Josipovića Republici Srpskoj, Mladenov je rekao da ga smatra pozitivnim. "Mislim da su to vrlo važni znaci pomirbe u regiji", istaknuo je.

Post je objavljen 31.05.2010. u 15:52 sati.