Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ludlud

Marketing

Imati posla s debelim mačkama u svibnju


Boli me nos. Oštećen je malo na dva tri mjesta izvana, vjerojatno nešto i iznutra, ali ništa strašno. Kako se to lijepo kaže, naletio sam na vrata. ("Jao, jesi dobro?" "Jesam, jesam, sve je u redu, tek da vidiš kako vrata izgledaju..." kaže dalje taj vic.)

Pomalo mrzovoljno, hvatam neki suhi trenutak svih tih kišnih popodneva. Naslonjen na ogradu balkona, s lijeve strane Debeli Vrabac - gledamo dolje u vrt.
- Cvrt-cvrrr! - veli vrabac. Tako mi i treba kad imam posla s ljudima.
Odavno sam izgubio volju objašnjavati mu da nisam vrabac, nego upravo čovjek, pa da, hoću-neću, često moram imati posla sa svojima.

Zapravo, kad bismo doslovno prevodili, rekao je "kad imaš posla s debelim mačkama". U vrapčjem, stvar je donekle pojednostavljena kad su imenice u pitanju, tako se fauna dijeli na vrapce, izgovara se kao duplo brzo "živživ!", a ujedno znači i zamjenicu "mi", te na "debele mačke" (izgovor "cvrrrrrt!" uz kostriješenje perja), što je ujedno i zamjenica "oni". Kad mu pokušam pojasniti da smo mi, "debele mačke" napravile malo složeniju podjelu među vrstama, obavezno me gleda kao da sam poludio.

Tako i danas. Plandujemo na balkonu, ne baš raspoloženo gledamo kako se travnjasti svibanj topi sam u svojim kišama i u naglo prispjelim vrućinama. Ispod nas zaista prošeta susjedov Debeli Mačak i vrabac samo cvrkne posprdno. Eto vidiš? I ti da nisi "mi" nego "oni"?

- Sutra će, vele, pravi mali potop. - najavim mudro. Škicam prema zapadu, mjerkam koliko se rumeni nebo ne bih li usporedio službenu prognozu s našom, balkonskom. Kako najavim, krupne kapi zabubnjaju oko nas.
Vrabac cvrkutne: sutra, ha? Zapravo, to je opet vrlo slobodan prijevod jer u vrapčjem ne postoji riječ za "sutra", ne u našem smislu, prije kao neprevedivi glagol.

Vrabac odleti pod oluk i strese perca, a ja ostanem još malo. Uživam u krupnim, hladnim kapima na licu, napose ovima koje mi padnu na nos. Kojeg, kako stvari stoje, nije tako teško pogoditi, no tu sam primjedbu zadržao za sebe, neraspoložen za dovikivanje preko krova.

A i odgovor već znam: kad imam posla s debelim mačkama.


Post je objavljen 31.05.2010. u 02:40 sati.