Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

Komparativna analiza piktograma Zagreba i Graza

Sjećate li se, pred desetak dana sam uspoređivao piktograme na znakovima "Djeca na putu" i konstatirao sam kako su se s godinama izgubili detalji sa tih simbola i kako su oni postali vrlo općeniti?

Nedavni boravak u Grazu mi je pružio priliku da usporedim stanje u zagrebačkom znakovlju sa onime u Grazu. I, bili vi iznenađeni ili ne, SADAŠNJI austrijski znakovi su, što se tiče znakova, vrlo slični hrvatskim znakovima NEKAD!

Za početak, evo nešto već poznato:


Lijevo je znak iz ranih 80-tih u Zagrebu (Jarnovićeva ulica u Prečkom u Zagrebu), a ovako izgleda znak u Grazu. Snimio: Vanja

Slično je stanje i sa svim drugim znakovima na kojima je ljudska kontura: radovi na putu, pješačka zona, a i pješački prijelaz - taj ćemo primjer pogledati malo detaljnije!

Ovako (lijeva fotka) danas izgleda zagrebački znak za pješački prijelaz (početak Hanuševe ulice kod Zapadnog kolodvora) - pješak je amorfni "ljudić":

No, samo desetak metara uvis nalazi se na držaču tramvajskog voda vjerojatno od svih zaboravljeni znak iz 80-tih: kao što vidite, ovaj pješak ima detaljniju konturu glave, dlanove, zamjećuje se obris jakne ili sakoa, a čak mu se razaznaju i potpetice na cipelama wink (srednja fotka)

Gracerski znak (desna fotka) je još detaljniji, ljudić ima čak i šešir na glavi, a razaznaju se i prsti na rukama!



Snimio: Vanja

Post je objavljen 30.05.2010. u 18:10 sati.