Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Vrijeme je, da se ateisti, humanisti i skeptici udruže!

Prenosim s bloga "Sekularnih humanisti"

Ukoliko ste zainteresirani postati član/ica ili prijatelj/ica zajednice sekularnih humanista,.ateista, agnostika i skeptika, ili želite dodatne informacije, javite se na sekularnihumanisti@gmail.com
Na ovom blogu objavljujemo, u kratkim odlomcima, osnovne podatke o Zajednici Humanitas, međunarodnim organizacijama humanista i sl, te o osnovnim načelima humanizma. Pogledajte prethodne dnevnike:

Zajednica sekularnih humanista
Minimalna povelja humanizma

HUMANIZAM KAO UVJERENJE

Humanisti vjeruju:

- da imamo samo jedan život;
- da možemo živjeti dobar i ispunjen život bez religije iii praznovjerja;
- da možemo učiniti svijet smislenim koristeći razum, iskustvo i uobičajene ljudske vrednote;
- da je moralnost prirodno ljudsko svojstvo, rezultat naše dugačke evolucije (započete prije nego što smo bili ljudi) kao društvenih bića;
- da možemo sami stvarati smisao i svrhu svojih života;
- da trebamo težiti življenju sretnih i ispunjenih života, te da je jedan od važnih puteva pomagati drugima da postignu isto.

Humanizam je etički svjetonazor, ne naprosto ateistički ili agnostički. Za mnoge nereligiozne ljude to je stajalište koje nudi odgovore na tzv. "konačna pitanja" o životu, na isti način kao što religije čine za vjernike. To je "uvjerenje" (belief) u terminima članka 9 Europske konvencije o ljudskim pravima, koji štiti slobodu „vjere ili uvjerenja“.


Preneseno s mrežnog sjedišta (web sitea) Europske humanističke federacije.

Post je objavljen 30.05.2010. u 18:00 sati.