Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Emisija "Na rubu znanosti" ne bavi se znanošću


James RandiVeliki interes javnosti, i burnu polemiku okolo po netu, izazvala je peticija znanstvenika, kojom se traži da se emisija HTV-a "Na rubu znanosti" premjesti iz znanstveno-obrazovnog u zabavni program. (Ne traži se dakle, kako su to mnogi svhatili, da se emisija ukine.) Emisija je naime odavno otišla preko svakog ruba znanosti.

Dao sam podršku fizičaru dr.sc. Dejanu Vinkoviću, koji je inicijativu pokrenuo, čije tekstove protiv pseudoznanosti otprije cijenim (pogledajte dnevnik na pollitika.com: Zašto HRT laže Saboru o sadržaju emisije "Na rubu znanosti".

Što je znanost, a što je pseudo, tj. lažna znanost? "Pseudoznanosti" izigrava znanost, izdaje se za nju, ali ne koristi znanstvenu metodu rigidne provjere hipoteza, nego bez suvislih dokaza tvrdi, da je nešto istina. Mašta je super stvar, bez nje nema ni znanstvene invencije ni tehničke inovacije, ali mašta mora biti disciplinirana, da bi se mogle izdvojiti one ideje, koje se mogu empirijski potkrijepiti. Tako se omogućava akumulacija znanja.

Ja sam npr. napisao jednu SF priču, u kojoj koristim motiv telepatije. Sve pet, dok je jasno, da je to literatura. Ali kad bih ja sad tvrdio da je telepatija nesumnjiva činjenica, iako nikakvih dokaza nema, to bi bila pseudoznanost. Naime, pokusi su vršeni, mnogo puta, nude se i nagrade onima koji pokažu sposobnost telepatije ili neku drugu parapsihološku moć u kontroliranim uvjetima (da se spriječe prijevare - vidi poveznicu uz gornju sliku!), ali nitko dosad nije nagradu pobrao.

Čak i ako se jednom u budućnosti dokaže, da neka vrsta telepatije postoji, oni koji o tome briju bez dokaza, na temelju svojih fantazija, ostaju pseudoznanstvenici, ako tvrde da je to nešto više od fantazije. Fantazija sa "Sezame otvori se!" iz priče o Alibabi ostaje samo bajka, iako danas zaista imamo uređaje, koji na zvuk glasa mogu otvarati vrata. Ponekad su to bezazleni zanesenjaci, a ponekad beskrupolozni varalice. Neka pričaju što hoće, ali neka to ne pokušavaju prikazati kao znanost. To spada u zabavni program.


Post je objavljen 29.05.2010. u 16:46 sati.