Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/severinomajkus

Marketing

OPERACIJA ‘GLAVAŠ NA SLOBODI’
Šeksova Mreža: Kako utjecajni HDZ-ovac kontrolira pravosuđe
•Jutarnji List,29.52010.
Autor: Slavica Lukić
Objavljeno: prije 13 h i 25 min
Previše je indicija koje ukazuju da je dio hrvatskog pravosuđa pod suptilnom kontrolom Vladimira Šeksa
ZAGREB - Hoće li zbog političkog pritiska na pravosuđe pasti presuda suca Željka Horvatovića protiv Branimira Glavaša i ostalih šestoro osuđenih za osječke ratne zločine - pitanje je koje se ovih dana, uoči početka sjednice Vrhovnog suda na kojoj će se raspravljati o žalbi na presudu Glavašu, sve glasnije postavlja.

VEZANE VIJESTI
Vijesti
• Odluka donesena o dileru D.T. Glavašu nosi slobodu
Komentari
• D. Hedl: Glavaš je ponižavao i vrijeđao sud
Bojazan je pobuđena nedavnom odlukom Ustavnog suda koja širom otvara vrata mogućnosti da se iz proceduralnih razloga ukine i presuda za ratni zločin Glavašu i ostalima jer je ustanovio da je ista sutkinja koja je sjedila u sudskom vijeću bila članica i sudskog vijeća koje je odlučivalo o produljenju njegova pritvora.
Poništenje presude
U suđenju za osječke ratne zločine dogodila se identična stvar pa odvjetnici i u ovom slučaju mogu trakođer od Ustavnog suda zatražiti poništenje presude.
Da je gospodar HDZ-ova saborskog glasačkog stroja, Vladimir Šeks, odlučan u namjeri da Glavaša spasi od zatvora, obilje je dokaza: od svjedočenja u tome postupku koje je sudac Željko Horvatović nazvao nevjerodostojnim, do Šeksove krunske zasluge za odluku Sabora s početka ovog saziva, iz siječnja 2008. kojom je Glavašu osiguran ostanak na slobodi, umjesto da ga se vrati u pritvor, što mu je omogućilo da pet mjeseci kasnije, neposredno pred izricanje presude, pobjegne u Bosnu i Hercegovinu.
Tri su ključne insitutucije preko kojih Šeks, kao ključni čovjek HDZ-a zadužen za pravna pitanja, ostvaruje snažan utjecaj na hrvatsko pravosuđe, a sve tri bira hrvatski Sabor: Ustavni sud, Državno sudbeno vijeće i Državno odvjetničko vijeće.
Velika smjena sudaca Ustavnog suda koju je Sabor obavio tijekom 2008. i 2009. odigrala se pod izravnom Šeksovom dirigentskom palicom. Podsjetimo, u Ustavni je sud u te dvije godine HDZ-ova saborska većina uz ostale izabrala sutkinju Slavicu Banić, bivšeg šefa državnog ureda za upravu Antuna Palarića, bivšu državnu tajnicu u ministarstvu pravosuđa Snježanu Banić i Šeksova kuma Miroslava Šeparovića. Drugo pravosudno tijelo koje je izabrao Sabor pod izravnom Šeksovom političkom dirigentskom palicom je Državno sudbeno vijeće.
Sadašnji sastav DSV-a izabran je u ljeto prošle godine, a na čelu mu je sudac zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudić. To tijelo imenuje i razrješava suce svih sudova u Hrvatskoj, osim sudaca Ustavnog suda. Onaj tko u DSV-u ima “svoje ljude” raspolaže moćnom polugom preko koje može utjecati na imenovanje, razrješenje i napredovanje baš svakog suca u Hrvatskoj.
Presudan utjecaj
Treće tijelo čije članove bira politika, tj. Sabor je Državnoodvjetničko vijeće. To tijelo koje čini 11 članova (7 zamjenika državnog odvjetnika, dvoje saborskih zastupnika i dvoje profesora prava) imenuje i razrješava sve zamjenike državnog odvjetnika RH. I na sastav toga tijela Vladimir Šeks je prošlog ljeta ostvario presudan utjecaj. Od šest kandidata za to tijelo koje je predložio glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, dakle struka, HDZ-ova većina je prihvatila tek dvoje, dok je četvoro imenovano mimo volje struke, po ukusu politike.
Šeksovo trojstvo:
Ustavni sud
Sve je izvjesnije da bi glavni Šeksov saveznik u nakani da Glavaša spasi od zatvora mogao biti Ustavni sud. Velika smjena sudaca Ustavnog suda koju je Sabor obavio tijekom 2008. i 2009.
Državno sudbeno vijeće
Drugo pravosudno tijelo koje je izabrao Sabor pod izravnom Šeksovom politčkom dirigentskom palicom je Državno sudbeno vijeće. Sadašnji sasastav DSV-a izabran je u ljeto prošle godine, a na čelu mu je sudac zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudić.
Državno odvjetničko Vijeće
Treće tijelo čije članove bira politika tj. Sabor je Državnoodvjetničko Vijeće. To tijelo koje čini 11 članova (7 zamjenika državnog odvjetnika dvoje saborskih zastupnika i dvoje profesora prava) imenuje i razrješava sve zamjenike državnog odvjetnika RH. I na sastav toga tijela Vladimir Šeks je prošlog ljeta ostvario presudan utjecaj

Komentar : smajkus
Dvadesetgodisnje HDZ-ovo mahnitanje privodi se svom vrhuncu, ostavljajuci iza sebe opcu drustvenu pustos bez da joj se nazire kraj.




Post je objavljen 29.05.2010. u 10:41 sati.