Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

Svaki kolodvor ima svoj zid

Pred desetak dana raspisao sam se o zagrebačkom The Zidu kod Branimirove koji je na neki način sastavni dio doživljaja zagrebačkog Glavnog kolodvora, no da li znate da i Zapadni kolodvor ima svoj zid, također podjednako dosadan, ali koji je isto tako i ne tako davno, 2009. godine, oslikan?


Snimio: Vanja

Pri tome ne mislim na onaj komadić zida koji gleda na Hanuševu ulicu, već na puno duži (cca 300 metara) koji je okrenut Magazinskoj ulici, preko puta Doma sportova. Taj zid odjeljuje Zapadni kolodvor i njegov sada napušteni teretni dio sa južne strane, prema Trešnjevci, i do lani je on bio potpuno bezoblična tvorevina od betonskih greda uz pokoju reklamu, reklamni pano ili nažvrljani sportski graffit ... No, u neko doba tokom 2009. godine je taj zid oslikan nizom murala i njegovo sadašnje izdanje je definitivno ljepše nego prije. Ovi murali nisu tako raznoliki i uzbudljivi kao oni na svježe pofarbanom Zidu u Branimirovoj, no svejedno ih je zgodno za pogledati ... prošećimo malo uz taj zid!


Pogled na dio zida. Snimio: Vanja

Zid je obojan tako da čini jedinstvenu cjelinu i na prvi pogled djeluje kao da je to djelo samo jednog ili grupice autora, no čini se (po potpisima) da je ipak dosta ljudi bilo uključeno u njegovo oslikavanje. Na zidu se u pravilnim razmacima smjenjuju šareni dijelovi (siguran sam da postoji neko "stručno" ime za te graffiterske natpise i potpise, ali ga ja ne znam ...) sa zanimljivim crno-bijelim stvorenjima (naslikanima ispred "gradskih" obrisa) ...


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

Meni je osobito zanimljiv ovaj motiv i to iz dva razloga: zbog biljke koja je prekrila glavu desnog miša koji svira frulicu i tako mu priskrbila neobičnu "periku" ... ali i zbog toga što su ta tri miša ujedno likovi koji se pojavljuju u spotu neobične beogradske muzičke grupe S.A.R.S. za njihovu pjesmu "Buđav lebac" (u prijevodu na hrvatski: "Pljesnjiv krušac" wink)!


Snimio: Vanja

Za usporedbu, ovdje pogledajte spot ...... a ovdje možete poslušati i jednu njihovu drugu, meni osobno bolju pjesmu, "Debeli lad", koja ih pokazuje u drugom muzičkom svjetlu.

Onima koji graffiterima i slikarima murala odriču ikakvu umjetničku i zanatsku vrijednost preporučam pogled ovog detalja oka sa jednog od murala: nije uopće lako naslikati ovakav motiv pomoću spreja!


Snimio: Vanja

Kao što se može vidjeti, ovaj oslikani zid vole i pužići, na nekim dijelovima su izvršili pravu invaziju ... morat ću slijedeći put pogledati sviđa li im se posebno neki motiv ili možda boja! wink


Snimio: Vanja

Za kraj samo još pogled na potpis autora (na početku zapadnog dijela zida, u blizini Vodovodne ulice) ...


Snimio: Vanja

... te na ono što se zbiva iza zida: vozači su tamo otkrili veliki prostor za besplatno parkiranje i to napušteno teretno dvorište je iz dana u dan sve punije. Prilaz baš nije odgovarajuć, bilo preko gotovo vječno rampama zatvorenog prilaza od Ulice Republike Austrije, bilo pomoću prašnjavog makadama uz stare kućice koji se od Magazinske odvaja nakon podvožnjaka kod Ulice Božidara Adžije/Jagićeve.


Snimio: Vanja

Post je objavljen 28.05.2010. u 10:24 sati.