Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

MARCOMET 2010

Godišnji sastanak zapovjednika i visokih predstavnika ratnih mornarica NATO-saveza i ostalih partnerskih zemalja "MARCOMET 2010", na kojem je sudjelovao 41 admiral i general iz 27 zemalja sa svih kontinenata, tri se dana održavao u splitskome hotelu Le Meriden Lav, a jučer nakon sastanka, zapovjednik HRM-a viceadmiral Ante Urlić i zapovjednik NATO-ova pomorskog zapovjedništva u Napulju viceadmiral Maurizio Gemignani izjavili su kako je skup iznimno važan za Hrvatsku jer je ona pokazala da može pridonijeti pomorskoj sigurnosti. To je prvi takav skup koji je održan u Hrvatskoj, a na njemu se raspravljalo o unaprjeđenju pomorske sigurnosti.



Admiral Urlić na zajedničkoj konferenciji za novinare istaknuo je da su za trodnevnog sastanka raspravljali o mnogim problemima: međunarodnoj realnosti nakon financijske krize, NATO-ovu strateškom pogledu, političko-vojnom pogledu na pomorsku strategiju, komercijalnim interesima pomorskog okružja, pomorskom terorizmu - zaštiti kritičnih infrastruktura, pomorskim operacijama u Adenskom zaljevu i somalskim vodama CTF 151 i ATALANTA (suzbijanje piratstva) te o pomorskoj sigurnosti Hrvatske. Po Urlićevim riječima, MARCOMET je najveći sastanak zapovjednika ratnih mornarica koji se održava u Europi. Admiral Gemignani pohvalio je, kako je rekao, izvrsnu organizaciju skupa jer su poštovani sigurnosni zahtjevi za više od 140 izaslanika iz 27 zemalja i 18 NATO-ovih zapovjedništava te nekoliko civilnih međunarodnih i nevladinih organizacija. Admiral Gemignani posebice je istaknuo da se sudionicima skupa videom obratio i hrvatski predsjednik Ivo Jospipović te da su uvodna izlaganja podnijeli zapovjednik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, general zbora Josip Lucić i državni tajnik u Ministarstvu obrane Mate Raboteg. Po admiralovim riječima, razgovori na splitskom sastanku bili su usredotočeni na projektiranje vremena koje dolazi.


Na upit hoće li NATO u Hrvatskoj graditi bazu na Jadranskome moru, odgovorio je kako on na to nema odgovor, pri čemu je dodao da bi, kao zapovjednik NATO-ova pomorskog zapovjedništva u Napulju, to zapovjedništvo rado premjestio u Split zbog prekrasnog okoliša.


Post je objavljen 27.05.2010. u 17:58 sati.