Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

Podsusedska monografija

U zapadnome svijetu je već uobičajeno da svako mjesto koje drži do sebe ima svoju monografiju - to je tip knjige koju kupuju stanovnici tog mjesta i drže je u regalu i tu i tamo zavire u nju kad ih nešto posebno zanima i koju poklanjaju svojim prijateljima, koju djedovi čitaju znatiželjnim unucima, koju kupuju znatiželjni turisti kojima se mjesto sviđa kako bi saznali još više o njemu ... Prije 20-30 godina takve su monografije imali tek najpoznatiji hrvatski turistički gradovi: Zagreb, Split, Dubrovnik, Pula (i to tek u formi knjiga sa sjajnim papirom i puno fotografija, a malo teksta - ovdje ne pričam o takvim knjigama, već o onima koje i tekstom, a ne samo slikom detaljno opisuju svoj grad!) ... a u posljednjih desetak godina su se njima pridružili i mnogi manji gradovi. No, ono što se, bar koliko ja znam, do sada nije pojavilo kod nas su bile monografije manjih naselja i pojedinih gradskih četvrti ...

... i tako je bilo sve do 2009. godine kada je tiho i bez puno pompe izdana monografija Podsuseda. Napisala ju je grupa autora, nakladnik je podsusedski župnik Don Tunjo Blažević, a u uredništvu su uz njega još i Ivana Haničar Buljan, Irena Kraševac i Marija Šunjić.
Puno ime knjige je "PODSUSED, vjerski život i tradicija, kulturno-povijesna, umjetnička i prirodna baština", a knjiga, kao što i naslov kazuje, sadrži sve što vas može zanimati o Podsusedu. Uključeni su i članci o građanskim udrugama koje djeluju u Podsusedu, sportskim klubovima, Podsusedu u književnosti, likovnoj umjetnosti, na fotografijama i filmu, prirodnim zanimljivostima ... i sve to na impresivnih lijepo uređenih 320 stranica.


Naslovnica monografije.

Drago mi je da je baš Podsused bio prvi koji je dobio monografiju - taj dio grada koji se dugi niz godina poistovjećivao samo sa cementarom i uglavnom je bio zanemaren od strane posjetilaca može svojim gostima ponuditi puno više, od ruševina grada Susedgrada preko niza manje poznatih zanimljivosti sve do lijepih pogleda sa Meglenjaka i zanimljivog kamenoloma u Bizeku. Sreća je što se u njemu sakupila grupa entuzijasta na čelu sa župnikom Don Tunjom i što su imali snage i volje prirediti tako sadržajnu i lijepo opremljenu monografiju ... ali i ne samo nju! Članovi podsusedske udruge EKO-2000 su potakli i uređenje Podsusedske šetnice (glavni informativni pano se nalazi na Podsusedskome trgu) o kojoj ću vam više napisati jedan drugi put. A najesen nemojte propustiti "Podsusedske svečanosti" (pogledajte OVDJE kako su one izgledale lani!)!

Svi oni koji monografiju žele vidjeti i uživo i možda je i kupiti neka navrate u knjižaru u Podsusedu, koliko znam to je jedino mjesto gdje se ona može naći u prodaji ... a informacija iz prve ruke iz Podsuseda govori da bi se u dogledno vrijeme tamo trebao otvoriti i turistički ured u kojem bi se uz razne lokalne suvenire mogla kupiti i dotična monografija.

Post je objavljen 27.05.2010. u 10:59 sati.