Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/severinomajkus

Marketing

PRVI MAJ–PRAZNIK RADA

Piše:Vladimir Kapuralin

Govoriti danas u vrijeme rigidnog neoliberalnog imperijalizma, o Prvom Maju kao prazniku rada, ne samo da je neobjektivno, već i anahrono. Danas kada su radnička, socijalna i općeludska civilizacijska prava, vraćena na nivo onih iz vremena početka prvih radničkih pokreta, iz kojih je i proizašla tradicija obilježavanja praznika rada.

Naime da bi nešto bilo doživljeno i proživljeno kao praznik, prije svega podrazumijva opuštenu atmosferu onih kojima je praznik namjenjen, dan odmora, ali i lišenost brige, «što donosi sutra meni i mojoj obitelji», što je u uvjetima rastuće nezaposlenosti, ali i redukcije većeg dijela stečenih socijalnih prava teško zamisliti. Imajući sve to u vidu, te dalje govoriti o 1. Maju kao Prazniku Rada, znači suhoparnu formalnost i prihvaćanje birokratsko-oportunističke retorike. Danas 1. Maj, njegova, povjesna geneza, mogu poslužiti isključivo kao inspiracija za nova solidarna organiziranja na klasnoj osnovi i kao ogledni primjer o istrumentima koji nam stoje na raspolaganju, za postizanje traženog cilja. Kada bude iskorijenjena eksploatacija čovjeka po čovjeku i sredstva za proizvodnju postanu vlasništvo onih koji na njima rade, nestat će i prateće anomalije: ratovi, glad i svi oblici imperijalnih težnji, koji danas dominiraju. Tada će Prvi Maj ponovno dobit smisaao praznika rada.

U Puli, 1. maj 2010.


Objavljeno 01/05/10 u 03:13 PM
Naslovnica • Politika • Regionalov komentar • Trenutno komentara: 1


Komentar od Severino majkus poslan je 25/05/10 u 22:14h

Ako SRP-hrvatske jos uvijek gudi po istoj zici iz vlastitog Programa kojim ce se poticati privatno vlasnistvo, promovirati „malog burzuja“ kako bi valjda postao veci, kao i sve druge besmislice doslovno prepisane iz burzujskih katekizama , a iste napadati zbog njihova anakronizma , za nadati se da Vlado svojim gornjim tekstom ne potice namjerno jednu zdravorazumsku vrtoglavicu. Zar se covjecanstvo vec ne davi i bez naknadne doljevane pomutnje. www.severinomajkus.com/blog

Stranica 1 od 1


Post je objavljen 26.05.2010. u 08:36 sati.