Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

Otvoreno prvenstvo Hrvatskeu gou 2010.


Rijeka, 22-23. 05. 2010.
Igrano u 'Domu mladih' – Laginjina 15



Nakon niza godina prvenstvo se izselilo iz Zagreba. Ovogodišnji organizator su bili mladi Rijeke pod vodstvom starijega i iskusnijega Gabrijela Ožvalda.
U sklopu prvenstva je nakon trećega kola, u subotu navečer, održana i Skupština Hrvatske igo udruge, naše krovne organizacije. Donešeno je više značajnih odluka, ali o njima će biti riječi u posebnoj cjelini posvećenoj upravo njoj, kada se završi zapisnik Skupštine.
Ovdje ću posvetiti prostor turniru i kvalifikaciji na završnicu prvenstva, koja se igra najesen također u Rijeci.
Odziv je bio relativno skroman, ali se većina zainteresiranih za kvalifikaciju u završnicu prvenstva Hrvatske okupila ovdje. Kao gosti su došli Ana i Davide iz Italije.
Odigrano je pet kola mcmahon sistemom. Određeno je pet mcmahon startnih grupa i to:
- majstori do 2. kyua – 4 startna boda,
- 4. i 5. kyu – 3 startna boda,
- 9. kyu – 2 startna boda,
- 12. kyu – 1 startni bod i
- svi slabiji bez startnih bodova.
Partije su igrane ravnopravno uz komi 6,5 poena, osim 9. kyuevi i slabiji međusobno koji su igrali handicap -2..
Vrijeme za razmišljanje je bilo 75 minuta po igraču i byoyomi od 20 kamenova za 5 minuta.
Turnir je bodovan za rating EGF-e.
Pogledajmo završnu tablicu turnira sa svim postignutim rezultatima.

Mj. Natjecatelj            Kat Klu MMS  1   2   3   4   5  Bd  SOS  SSS
1. Vasiljević Vedran 2d RiD 8 9+ 2+ 3+ 4+ 5- 4 34 164
2. Mutabžija Zoran 5d Zag 8 7+ 1- 5+ 11+ 3+ 4 33 160
3. Jovičić Robert 2k Zag 7 10+ 4+ 1- 6+ 2- 3 35 156˝
4. Smud Mladen 1d VGo 7 5+ 3- 9+ 1- 8+ 3 33 162
5. Vigor Grego 1k RiD 7 4- 9+ 2- 10+ 1+ 3 33 158˝
6. Okić Elmas 4k RiD 7 12+ 7+ 8+ 3- 11+ 4 28 153˝
7. Ožvald Gabrijel 2k Rij 6 2- 6- 10+ 8- 12+ 2 30 150
8. Furjanić Lovro 4k Kar 6 11+ 10+ 6- 7+ 4- 3 30 147˝
9. Vujasinović Ljubomir 2d Rij 5 1- 5- 4- -- -- 0 30 140
10. Bednjanec Zvonko 2k VGo 5 3- 8- 7- 5- 14+ 1 28˝ 134˝
11. Matušan Robert 5k Rij 5 8- 13+ 12+ 2- 6- 2 28 143˝
12. Bertok Davide 9k Tri 4 6- 14+ 11- 13+ 7- 2 30˝ 114˝
13. Marconi Anna 12k Udi 3 free 11- 14- 12- 15+ 2 22 89˝
14. Krambovitis Konstantin 18k RiD 2˝ -- 12- 13+ 15+ 10- 2 6˝ 83˝
15. Babić Nikola 18k RiD 1˝ -- -- -- 14- 13- 0 2˝ 28˝

Naš aktuelni prvak Hrvatske, Matej Zakanj, nije sudjelovao u kvalifikacijskom turniru, ali mu je odlukom Skupštine omogućena obrana titule izravnim sudjelovanjem u završnici prvenstva najesen. Ove kvalifikacije su trebale dati još pet sudionika 'Turnira šestorice'. Bila je to zaimljiva konkurencija u kojoj su posebno motivirani bili mladi igrači, Elmas, Robi, Lovro, a i Vigor koji je kvalitetno malo snažniji, ali do sada se nije uspijevao kvalificirati na niti jednu završnicu.
Ova interesantna skupina krenula je u subotu ujutro oko 10 sati sa razigravanjima.
U prvom je kolu očekivano Vedran pobjedio Ljubomira koji nije igrao godinu dana. Kod Ljube se osjeća nedostatak igre. Vedran, međutim, podosta igra i uči na internetu.
Očekivana je i pobjeda Zorana protiv Gabrijela. Zoran, naš majtrofejniji go-igrač, još uvijek igra vrlo jako.
Robert Jovičić je iznenadio Zvonka. Možda je bolje reči da je Zvonko iznenadio samoga sebe, kada je u dobivenoj poziciji odigrao krivo i poklonio Robiju put pobjedi. Mladen i Vigor su vodili dugu borbu. Već u otvaranju je Mladen počeo obarati Vigorove kamenčiće i u tom stilu doveo partiju do kraja pobjedom.
Elmas je pobjedio Davidea i tako krenuo hvatati skupinu sa više startnih bodova.
Lovro i Robi Matušan su rješavali interese unutar druge startne skupine. Pobjedio je Lovro i krenuo put jače skupine.
Drugo kolo je krenulo u 13 sati. Pobjednici su razračunavali između sebe.
Igran je derbi turnira u kojem je Vedran pobjedio Zorana. U drugom susretu pobjednika Robert Jovičić pobjeđuje Mladena i nakon ovoga kola zauzima prvo mjesto na turniru. Robi je tako pobjedio svoja dva učitelja: Zvonka i Mladena.
Lovro grabi pobjedom dalje. U ovonm je kolu pobjedio Zvonka. To je još jedna pobjeda učenika nad učiteljem.
Kao Lovro i Elmas grabi iz niže skupine za vodećom skupinom pobjedama. U ovom kolu je pobjedio Gabrijela. Vigor je na popravnom protiv Ljube. Uspijeva i kreće njegov lov na vodeće.
Treće kolo starta u 17 sati. Dva vodeća rješavaju o zasjedanju prve pozicije. Vedran je pobjedio Roberta Jovičića. Čak su podosta brzo završili. Kako i sam kaže, Robi se nije nadao pobjedi. Koncentrira se na kvalifikaciju u završnicu. Sada na turniru vodi Vedran sa sve tri pobjede.
Zoran igra sa Vigorom. Bila je to prigoda za revanš za zimski poraz Zorana. Ovaj puta je Zoran bio svijestan opasnosti i vodio partiju do pobjede. Tako ujedno drži priključak za vodećim Vedranom.
Popravak odrađuje i Mladen. Protivnik mu je Ljubo. Igrali su uz sjećanja na podosta davna vremena kada su kao mladići igrali go. Mladen je ovaj puta pobjedio i kreće i on u pratnju Vedrana.
Posebno zanimljiv je bio dvoboj Elmasa i Lovre. Obojica su imali po dvije pobjede i krenuli iz niže startne skupine. Pobjednik se treba priključiti pratiteljina vodećemu na bod zaostatka. Lovro je u toj partiji stvorio sigurnu prednost i kada se očekivala njegova pobjeda, radi grešku i u namjeri da uhvati koji poen više, zaboravlja na svoju sigurnost i gubi već skoro dobivenu partiju. Tom pobjedom se Ekmas priključuje skupini koja prati vodećega, a ujedno je jedini, pored vodećega Vedrana, sa sve tri pobjede, ali ih je ostvario protiv nešto slabijih protivnika.
Zanimljiv je i susret Gabrijela i Zvonka. Obojica sa startom iz najjaće bodovne skupine još nisu ostvarili pobjede. Zvonko je nastavio taj niz. To ga nije obeshrabrilo i nastavlja vedro i dobre volje sa igrom. On izgleda ima filozofsko-meditativan pristup i to širega spektra od same igre go.
Slijedila je Skupština HIGOU i počinak. Nastavlja se u nedjelju ujutro u 9 sati.
U četvrtom kolu Vedran igra sa Mladenom. Bila je to partija živaca za Vedrana. Dizao se i odlazio na pauze. Izašlo je na njegovu slabiju poziciju. Mladen je imao pobjedu sve do blizu kraja, kada je pogubio u završnici sitnih poena. Vedran je uspio navući na pobjedu za 2,5 poena. Pobjedio je unutar komija. Vedran ostaje na vrhu, a Mladen opet tone.
Od pratitelja priključak za vodećim drže Robi i Zoran. Robi je pobjedio Elmasa, a Zoran drugog Robija, Matušana.
Vigor se ponovo vadi. Pobjedio je Zvonka. Zvonku to već tako dobro ide, pa bi čak šteta bila da pobjedi. On valjda to osjeća u svojim dubinama i slijedi taj put.
Lovro treću pobjedu radi protiv Gabrijela i najavljuje borbu za kvalifikaciju.
Ljubo danas nije doša na partije.
U 13 sati kreće završno kolo. Treba polućiti petoricu za završnicu Prvenstva Hrvatske. Tko će se priključiti Mateju i nastojati mu u turnirkoj borbi uzeti naslov prvaka Hrvatske.
Vedran je već osigurao kvalifikaciju sa bodom prednosti pred pratiteljima, a ima i jake sos-bodove. U poslijednjem kolu igra sa Vigorom koji mu je redovno vrlo nezgodan protivnik. Pokazalo se to i u ovoj njihovoj partiji. Vigor je opet pobjedio i tako popravio dojam iz prethodnih partija ovoga turnira. Sada mu je da čeka rasplet i vidi da li će biti u krugu prvih pet.
Zoran i Robert Jovičić u međusobnoj partiji odlučuju o drugom mjestu. Da pobjedi Robi imao bi iste bodove i sos-bodove kao i Vedran, ali Vedran je jači tada na sosos-bodovima. To znači da je Vedran osigurao pobjedničko mjesto na turniru. U partiji Robija i Zorana pobjedio je Zoran i vrh je time bio riješen. Zoran je sustigao po bodovima Vedrana, ali je za jedan sos-bod slabiji.
Robi ima jake sos-bodove i siguran je na trećem mjestu. Na završnih 7 mcmahon bodova mu se priključuju redom: Mladen pobjedom protiv Lovre, Vigor i Elmas pobjedom protiv Roberta Matušana.
Elmas je te bodove ostvario sa četiri turnirske pobjede, ali je startao sa bodom manje i uslijed toga birao nešto slabije protivnike.
Partija između Mladena i Lovre je izravno odlučivala o plasmanu na završnicu. Lovru je donekle blokiralo pošptovanje starijega kolege Mladena.
Konačno je ovim turnirom u završnicu najesen kvalificirana slijedeća petorica:
- Vedran Vasiljević 2. dan iz Rijeke,
- Zoran Mutabžija 5.dam iz Zagreba,
- Robert Jovičić 2. kyu iz Zagreba,
- Mladen Smud 1. dan iz Velike Gorice i
- Vigor Grego 1. kyu iz Rijeke.

U novom postu slijedi bodovno stanje na kvalifilacijskoj listi za velika sijetska natjecanja koja se doniraju.
Izvjestio bl. Muradenu

Post je objavljen 24.05.2010. u 15:19 sati.