Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bookeraj

Marketing

Phillip Roth: "Ogorčenje"

Read and written by popular demand, iako ne znam koliko će zainteresiranima moje kasno paljenje pomoći mjesecima nakon što sam rekla da ću pročitati i napisati koju riječ. Kako god, sad sam i pročitala. Ovo je prva knjiga koju sam čitala od autora Phillipa Rotha tako da i na tom polju malo zakazujem. Nakon što sam malo razmislila, shvatila sam da me «Ogorčenje» atmosferom podsjeća na «Isušenu kaljužu» Janka Polića Kamova (no davno sam čitala Kamova, pa mi nemojte zamjeriti ove široke usporedbe).

Reći ću vam prvo općeniti dojam: ova je novela onako... pubertetski musava i znojava. Općeniti dojam je «drkanje u sportsku čarapu», «zamisli, popušila mi ga je (beavis&butthead smijeh)» i «ja sam pametan, tko mi što može». Ta pubertetska musavost o kojoj govorim se očituje u naprasitom prestanku sporazumijevanja i normalne komunikacije (meni se dogodila ista stvar krajem srednje škole: odjednom nisam kužila o čemu drugi ljudi govore i ništa mi nije imalo smisla osim onoga što je bilo u mojoj glavi. Pubertet je jedna vrsta prolaznog ludila). Nasreću, neki ipak prežive pubertet. Neki ne prežive (istu smo stvar vidjeli i kod onih maturantica iz Varaždina – takve su se stvari često događale i prije. Pubertet je težak.)

Glavni junak se zove Marcus Messner i sin je košer-mesara iz New Jerseya. Marcus će biti prvi iz svoje obitelji koji će ići na koledž i izabrao je koledž u svom gradu. Iako je godinama radio s ocem i dobro su se slagali, odjednom nastaju problemi u komunikaciji: otac ga sumnjiči da će si upropastiti život kockanjem, lakim ženama ili alkoholom, i to posve neopravdano. Stoga se Marcus odlučuje premjestiti u Ohio na koledž Winesburg. Tamo se ne uklapa, kao Židov, kao štreber i kao osoba koja je prerano i preranjivo izašla ispod staklenog zvona svoje obitelji.

Marcusu se događa prva ljubav, prvo seksualno iskustvo, prva ozbiljna razmirica. Prvi inat. Sve su to stvari koje se moraju proći u odrastanju i osamostaljivanju i zaboravljamo koliko sreće imamo mi koji smo iz svega izašli neokrznuti.


Post je objavljen 26.05.2010. u 16:55 sati.