Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sempercontra

Marketing

Tako govori EU!

U svom postu od 15. svibnja zastupnik Dragutin Lesar piše između ostalog:

„PS: prije nekih dva tjedna u Saboru je bila delegacija Bundestaga. Odbor Bundestaga za EU pitanja, tako nekako. U sklopu programa boravka u RH tražili su i razgovor s nama, članovima Nacionalnog vijeća za nadzor provedbe antikorupcijskog programa. Iako prvotno nisam planirao biti prisutan, otišao sam čuti što naši prijatelji Nijemci imaju za pitati.
Najprije su nam održali lekciju o našoj obavezi u borbi protiv korupcije, onda rekli da je EU pogriješila u prebrzom prijemu Rumunjske i Bugarske i na kraju zaprijetili da više nikome neće progledati kroz prste.
Nisam mogao izdržati i ne priznati da doista imamo problem s korupcijom još od doba Turaka na ovim prostorima i ukazati na novi, jako opasan oblik korupcije u Hrvata, na takozvanu „uvoznu korupciju“. I naveo dva primjera. Prvi je Hypo, koji već godinama, po riječima naših uskočkih istražitelja ne možemo raščistiti jer jedna zemlja članica EU odbija surađivati.
Drugi primjer koji sam naveo bio je „Daimler“ i zamolio kolege parlamentarce iz zemlje iz koje je i uvezena ta korupcija, a koja je također članica EU, da nam pomognu u otkrivanju primatelja mita . Dakle da i oni od njemačkih organa istrage i pravosuđa zatraže prosljeđivanje tih podataka u Hrvatsku.
U veoma nervoznom odgovoru voditelj te delegacije mi je objasnio kako se u Njemačkoj parlament ne smije miješati u poslove istraga i da oni ne namjeravaju poduzeti ništa.
Tako dakle. Hrvatski se parlament mora boriti protiv korupcije, a njemački se ne smije miješati u korupciju. Naročito ako je podmićivanjem nekoga izvan Njemačke profitirala njihova industrija.“


Naprijed u Europsku Uniju, oazu demokracije, poštenja i principijelnosti!!!


Post je objavljen 23.05.2010. u 16:49 sati.