Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/narodnapolitika

Marketing

ZAŠTO PROFESOR BALTAZAR NE NOSI JAPANKE ?

Japan.Nippon.Zemlja izlazećeg sunca.
Harakiri, riža, tehnologija, šlape japanke, sushi, sumo borci, pokvarene Toyote,…
Japan je tako daleko da stvarno rijetko razmišljamo o njemu , al' eto, često se imamo prilike susresti s jednim japanskim proizvodom koji ne možeš izbjeći da se okreneš naopako .
Pošto je dosad već dokazano da je 'SPIG' vrlo kvalitetna institucija za mlaćenje prazne slame, nemojte se čuditi što ćemo današnju epizodu posvetiti –japanskim mangama .
Nekoć davno na programu RAI UNO prikazivani su japanski ,crtići tipa Heidi , Remi ,Astro boy , Mazinga Zeta i sl. Nikad mi nije bilo jasno zašto likovi u tim crtićima imaju onako bolesno velike oči . To je najvjerojatnije neki japanski kompleks jer su njihove oči male i kose i na taj način žele ublažiti taj svoj tjelesni nedostatak .
U čarobnom svijetu mangi ima izvrsnih stvari kao što je npr. dugometražni crtić 'Princeza Mononoke'(ili tako nekako) koji sam imao prilike vidjeti, imaju odlične stripove o svim mogućim seksualnim perverzijama, nastranostima, fetišima i sve bi to bilo u redu da nisu stvorili jednu od najblesavijih industrija u povijesti ljudskog roda .
Pokemoni , Yu-gi-oh , Gormiti , Bakugani …
Autore ovih gluparija tvori tim bolesnih psihologa , scenarista i animatora koji svoj uspjeh temelje na nemoći roditelja kojima puca srce jer svom djetetu ne mogu priuštiti baš sve figurice njihovih omiljenih junaka
( Pokemona je npr. bilo 150 ,mamu im jebem bezobraznu ! ). Kad dijete skupi cijeli kontigent tih plastičnih nakaza obično je kasno jer su u međuvremenu u modi neki drugi junaci ( u biti isti likovi , mačevi , laseri , šurikeni – vidio si jednog-vidio si sve ), ali djetetu je to teško objasniti .
Dok čarobnjaci iz 'Pixara' pomiču granice ljudske kreativnosti i zasluženo zarađuju dolare i 'Oscare' na divotama kao što su 'U potrazi za Nemom','WALL-E','Izbavitelji' ili 'Ju-hu-hu' , japanske hijene, kao na traci, izbacuju bedastoće koje bi od djece mogle napraviti buduće 'Farmere' ili stanovnike 'Big brother' kuće .
Živo me zanima kako bi mali Japanac reagirao kad bi mu na nacionalnoj televiziji prikazali samo jedan crtić o profesoru Baltazaru . Nema high-techa ,akcije, svemirskih brodova ni robotskih zmajeva ; samo dobrodušni profesor koji pomaže ljudima svojim ludim izumima uz pomoć šarenog stroja ( koji izgleda poput najljepše moguće halucinacije na tripu ).
Kad bi se nekim čudom to i dogodilo male ninđe bi vidjeli samo jednu epizodu jer bi sutra ujutro , zbog pada gledanosti , direktor TV kuće (koja se drznula Baltazara uvesti u japanske domove) napravio - harakiri .




Post je objavljen 23.05.2010. u 11:04 sati.