Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/monasticism

Marketing

Monah u Crkvi


Image and video hosting by TinyPic

Izvan Crkve nitko ne može biti monah. Svaki autentični monaški život uključuje zbiljsku pripadnost Crkvi. S jedne strane zato što se monaško zvanje može razviti jedino u okviru jedne crkvene stvarnosti; s druge strane zato što se njegov smisao može u potpunosti produbiti jedino u otajstvu Crkve. Ti, dakle, moraš razmatrati to otajstvo i istraživati tu stvarnost da bi u toj kontemplaciji najljepšeg od svih djela Božjih, u svetoj Crkvi, našao čime ćeš svakodnevno osvjetljavati i podržavati svoj mukotrpni hod prema Bogu.
Otajstvo Crkve otajstvo je jednoga novog naroda otkupljenog krvlju Jaganjčevom, naroda svih krštenih sinova u Sinu, sugrađana svetih i ukućana Božjih. Oživljen Duhom, taj se sveti narod sabire u Kristu da bi po njemu imao pristup Ocu.
U Kristu, koji ju je otkupio, ustanovio i posvetio, cjelokupno zdanje Crkve nalazi, dakle, svoj sklad i izrasta u sveti hram. U njemu je svatko uključen u zdanje da bi postao boravištem Božjim u Duhu. Da bi ostvarila to veliko otajstvo, koje je samo Tijelo Kristovo -jer mi smo Tijelo Kristovo i njegovi udovi - Crkva produžuje u svijetu prisutnost, proslavu i poslanje Kristovo, i pridružujući se žrtvi onoga koji je samoga sebe prinio Ocu - za život svijeta.
Kao monah i monahinja, da bi tražio lice Kristovo kojemu želiš predati svoj život, i da bi se na najbolji način sjedinio s njegovom žrtvom, ti si povlašteni član Crkve.
Graditelj toga živog jedinstva jest Duh, koji je jednako tako život i snaga naroda Božjega, sveza njegova zajedništva, snaga njegova poslanja, izvor njegovih mnogobrojnih darova, njegova zadivljujućeg sklada, svjetlo i ljepota njegove stvaralačke moći, plamen njegove ljubavi. Uistinu mi smo svi kršteni jednim Duhom u jedno tijelo. I svi smo napojeni jednim Duhom.
Da bi živio u ovisnosti o Duhu koji mora voditi sav tvoj život, kao monah i monahinja, živi u srcu Božje Crkve. Po Crkvi, s njom i u njoj, ti sudjeluješ u Kristovu životu i u životu u Duhu. I budući da je samo jedno Tijelo i samo jedan Duh, za tebe je samo jedna Nada poziva što si ga primio: nada Crkve, tvoje majke. Zajedništvo svetih u jedinstvu Crkve i vjere takvo je da smo vjerujući u jednoga Boga, preporođeni u jednom krštenju, ojačani jednim Duhom, svi podignuti, po milosti posinstva, u jedan jedini vječni život.
Mi smo, dakle, u zajedništvu s Duhom Svetim ako ljubimo Crkvu, a ljubimo je ako ostajemo u njezinu jedinstvu u ljubavi. Što budeš više pripadao Crkvi, više će tvoj život biti usredotočen na Krista i oživljen Duhom Svetim, i samim time bit će više monaški. Sveta Crkva je Tijelo Kristovo, isti Duh je oživljuje i ujedinjuje u vjeri i posvećuje. Kada, dakle, postaješ kršćaninom, monaše, ti postaješ udom Kristovim, udom Tijela Kristova, dionikom Crkve i Duha Kristova .
Na taj način imaš pristup milosti Božjoj po svetoj Crkvi, koja istodobno označava njegovu Prisutnost i prenosi ti njegov Život, postajući za tebe sakramentalna stvarnost.

Pierre- Marie Delfieux


Post je objavljen 23.05.2010. u 08:07 sati.