Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Varšavska: nenasilna akcija i snage javnog reda

Senka i pajkanJedna od stvari u vezi prosvjeda u Varšavskoj, koja PMSM mora privući i pažnju neutralnog analitičara (što ja naravno nisam - angažirani sam analitičar, sudjelujem i istražujem), jest uzornost slijeđenja metoda nenasilne akcije od strane svih sudionika - prvenstveno naravno jezgre uglavnom mlađih aktivista koji su prošli odgovrajuću obuku i organizirani su, služeći kao "gardijska brigada", ali i nas ostalih, domobrana sretan koji dajemo masovnu podršku. Malo je bilo provokacija prema zaštitarima i policiji, red se održava spontano, prihvaćeno je kao samorazumljivo da u području prosvjeda nema alkoholnih pića isl.. Stvara se jedna nova kultura.

Pripadnici posebne policije svakako se, okruženi ležernom šarolikom mlađarijom i mirnim građanima, moraju pitati "A što mi tu zapravo radimo?" Oni, naravno, slijede naređenja, i stajat će mirno pa i podnositi eventualnu poneku provokaciju, dok im se drugačije ne naredi. No što da rade profesionalne snage javnoga reda, kad je očito, da javnost sama i bez njih može održati red?

U diskusiji na pollitika.com, jedan je bloger iznio neke argumente u potrebu prisustva snažnih policijskih snaga, pa sam mu odgovorio. Riječ je o klasičnom argumentu za spremnost sile od strane vlasti, u suočenju s masovnim prosvjedom - naime: iako je masa mirna, njeno nezadovoljstvo mogu zloupotrijebiti huligani, a za njihovo suzbijanje potrebni su profesionalci.

nebi rekao da će sutra policajci tuči prosvjednike, ali će se radeći svoj posao morati braniti od nasilnika i huligana koji zlorabe opravdano nezadovoljstvo prosvjedika

Darko ispred kinaA ja pitam: da li ste u ovih šest dana, kao i recimo u ukupno 49 dana blokade fakulteta prošle godine, uočili i najmanji znak da se tako nešto događa? I da pritom, ako bi netko stvarno pokušao "zlorabiti opravdano nezadovoljstvo prosvjednika", oni ne bi mogli sami održati red i izolirati svoje "crne ovce", nego bi im ljubazni oklopnici trebali pomoći?

Ponavljam apsolutno podržavam prosvjednike, međutim ne i radikale kojima nije cilj opće dobro i zajednica, već kravali
Takvih, međutim, ovdje nema. Nije ovo nogometni stadion! tuzan

Ama moraju snage legalne upotrebe sile biti spremne, inzistira moj oponent, jer:

mahanje maslinovim grančicama protiv nasilnika na ulici je kao što svi dobro znamo opasan i pogibeljan posao

Točno je da je opasno; ja to znam iz neposrednih iskustava. Međutim, nije ni beznadežno, kako se "zdravom razumu" naše nasilničke kulture čini. Ima situacija kad metode nenasilne akcije pomažu protiv nasilnika, iako se oni, koji ih koriste, izlažu opasnosti (no naravno, i korištenjem sile isto se izlažeš opasnosti od eskalacije sile). Kako rekoh, imam osobnih iskustava, kao pacifist i nenasilni aktivist, nekoliko puta sam ranjen od bijesnih nasilnika, ali sam također više puta situaciju prijetećeg nasilja uspio smiriti nenasilnim tehnikama komunikacije. (Mada, da budem pošten, u nekim situacijama je također pomoglo što imam 190 cm i 100 kila, pa se potencijalni nasilnici, koji bi napali ženu ili manjeg muškarca, ponekad povuku.)

Naravno da ima situacija kad nasilnike moraš suzbiti silom (praveći distinkciju između "nasilja", violence, i "sile", force), ali ako nije evidetno nužna, silu treba izbjeći. Na taj način smanjuje se opasnost od eskalacije, kad se nasilje otme kontroli i postane masovno.

isto tako smatram da zaštitari rade svoj posao kako bi prehranili sebe i svoju obitelj

Posve točno. Evo čak sam i ja neko vrijeme radio kao zaštitar (deset mjeseci, 1996.). Slijedi li iz toga nešto?

Napomena da su neki ljudi naprosto zaposlenici, koji rade za plaću, bilo da se radi o tetama u vrtiću ili ljudima koji puštaju plin u logoru smrti, po mom sudu ne znači ništa.

Jedino zanimljivo u tome jest kontrast, naime da s druge strane imaš stotine intenzivno angažiranih ljudi, koji mnoge sate ulažu u djelatnost koja nema veze s prehranjivanjem, tj. rade volonterski. Što ih zapravo motivira, zanimljivo je naravno pitanje za psihološka i sociološka istraživanja (ne za "istragu"!). Ništa neobično, da iscrpljeni (i slabo plaćeni) zaštitari gunđaju, da mora biti da i njihove oponente netko plaća.

Post je objavljen 22.05.2010. u 19:01 sati.