Sastojci
1 kg krumpira
600 g cikle
2 velika crvena luka
sol, papar
muškatni oraščić
250 g Gorgonzole (ili neki «obični» tvrdi sir)
250 ml kiselog vrhnja
500 ml mlijeka
maslac narezan na listiće
Krumpir i ciklu operite i ogulite.
Luk oljuštite.
Sve povrće narežite (ili naribajte) na jako tanke okrugle ploške (oko 2-3 mm debljine).
Duboku posudu za pečenje namastite i onda u nju slažite povrće, svaki sloj posipajte solju i paprom (i po želji muškatnim oraščićem), a između slažite i narezani sir.
Povrće možete uredno slagati u redove; ali ja to ne radim ja sve pomiješam u zdjeli, zajedno sa začinima i sirom i onda sve presipam u posudu za pečenje i poravnam da bude u jednakom sloju .
Vrhnje pomiješajte s mlijekom i prelijte po povrću. Po površini rasporedite listiće maslaca i posudu prekrijte aluminijskom folijom. Sve stavite u pećnicu zagrijanu na 220 stupnjeva i pecite nešto više od sat vremena – da povrće omekša.
Pred kraj možete skinuti foliju i povrće posipati sirom pa još sve zapeći u pećnici nepokriveno.
Poslužite odmah.
Post je objavljen 22.05.2010. u 09:27 sati.