Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/belleepoque

Marketing

Hrvati (Jugoslaveni) i Eurovizija (1)



Za početak, Doriska , i njen hit Željo moja iz 1986. godine. Prije nego što nastavim pisati o Doriski, valja spomenuti da su predstavnici Televizije Zagreb na Jugoviziji slavili čak 13 puta, više od predstavnika ostalih republika. Dakle, ovu pjesmu je za našu Dorisku napisao Zrinko Tutić, i to i glazbu i stihove. Osvojila je 11. mjesto, što je sasvim solidan plasman. Pjesma je tipična predstavnica zabavne glazbe, i predstavnik onoga što je na Euroviziji prije palilo.




Naš Vice Vukov je predstavio Jugoslaviju 1963. u Londonu na Euroviziji. Plasman nisam saznao, ali jedna lijepa, melodična pjesma...



Vidjeli ste prije kako je Tereza predstavljala Monaco na Euroviziji , a sada je predstavila svoju Jugoslaviju, pjesmom "
Muzika i ti", pod dirigentskom palicom Nikice Kalođere (a orkestar je još jedna stvar koja definitivno nedostaje Euroviziji). Plasman nisam otkrio jer se ne snalazim na novim stranicama Eurovizije. Uglavnom, nije baš Serge Gainsbourg, ali jedna sasvim pristojna pjesma.



Ponovno Vice Vukov, ovaj put 1965. u Napulju... Pjesma je "Čežnja", dirigira Radivoj Spasić... Također krasna pjesma.



Upravo čitam knjigu SFRJ za ponavljače, pa ću citirati autora: "Od ostalih pevača valja istaknuti Terezu Kesoviju, jer ima mnogo lep glas i Dubrovačke trubadure, jer nose hulahopke"...



Remek djelo Rajka Dujmića i pravog popa u stilu ABBAe, koji je doveo Euroviziju u Zagrebu. U Zagrebu nas je predstavljala Tajči, a pobjedio je Toto Cotugno i pjesma Insieme. U prethodnom filmiću obratiti pozornost na kostimić pjevačice.



Stihove, ako ste se ikad pitali, potpisuje Alka Vuica... To dosta govori. Ali također jedna zgodna pop pjesma.

_____________________________
sljedeći post - Hrvati od osamostaljenja

Post je objavljen 21.05.2010. u 22:39 sati.