Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/maniac

Marketing

Goluboviću nagrada u Kanu

Novo filmsko ostvarenje reditelja i producenta Srdana Golubovića iz Srbije “Krugovi” proglašeno je najboljim u Ateljeu (L'Atelier) 63. Filmskog festivala u Kanu, zvaničnom programu za razvoj projekata tog francuskog festivala



Projekat “Krugovi” bio je među 15 odabranih iz celog sveta koji su predstavljeni kao dela u nastanku u šestom izdanju “Ateljea”, a žiri su činili direktori Arte televizije i programeri Kanskog filmskog festivala.

Snimanje novog Golubovićevog filma trebalo bi da počne na jesen, a prema izjavi reditelja, predstavljenoj u programu “Ateljea”, to je priča o posledicama jednog herojskog akta, koja postavlja pitanje da li je herojstvo besmisleno i budalasto ili povlači određene moralne poteze u budućnosti.

Inspirisan istinitim događajima, “Krugovi” je stoga film o ljudima čiji se životi menjaju jednim jedinim događajem.

Osim o herojstvu, to je i film o krivici, koji postavlja pitanje da li su krivi samo oni koji su počinili neki zločin, ili i oni koji su bili svedoci i nisu ga sprečili.

Prema sinopsisu tog projekta, mladi srpski vojnik Marko 1993. godine u Bosni i Hercegovini, dok sedi sa prijateljem, ugleda trojicu vojnika kako tuku Muslimana Harisa, civila. Marko se umeša kako vojnici ne bi prebili Harisa na smrt. Petnaestak godina kasnije njihovi životi, uključujući vojnike koji su tukli Harisa, ponovo se prepliću u događajima u kojima se postavlja pitanje da li je moguće prevazići događaje iz prošlosti.


Srdan - photo maniac / see full -->

Osim Golubovića, u “Ateljeu” su učestvovali i Pablo Fendrik iz Argentine, Javor Gardev iz Bugarske, Rithy Panh iz Kambodže, Jaime Rosales iz Španije, Show-Chun Lee iz Francuske, Károly Ujj Mészáros iz Mađarske, Edwin iz Indonezije, Massoud Bakhshi iz Irana, Shinji Aoyama iz Japana, Nabil Ayouch iz Maroka, Diego Quemada-Diez iz Meksika, Urszula Antoniak iz Holandije, Hüseyin Karabey iz Turske i Ruben Sierra Salles iz Venecuele.

Kanski festival pokrenuo je program “Atelje” 2005. godine radi finansijske pomoći režiserima u završavanju njihovih projekata.

U šestom izdanju selekcija “Ateljea” fokusirana je na 15 projekata zbog bolje vidljivosti i spajaja mladih režisera čiji su kratki filmovi i dokumentarci primećeni, kao što su Diego Quemada-Diez, Show-Chun Lee, Károly Ujj Mészáros i Ruben Sierra Salles, odnosno Shinji Aoyama, Jaime Rosales i Nabil Ayouch.

Pored producenata filmova, režiseri su imali priliku od 14. maja da upoznaju profesionalce iz filmske industrije u Kanu.

Sajt Filmskog festivala u Kanu je www.festival-cannes.com



Photo gallery - behind the camera

- APSOLUTNIH STO -->

- KLOPKA -->



Podeli: Facebook Facebook

Post je objavljen 21.05.2010. u 22:12 sati.